Dagens klipp

har glömt Dagens klipp nu i ett par dagar, ber om ursäkt för det ;) Ska kompensera upp med en jättelärorik video som handlar om kroppsspråk.

The first day, of the rest of my life

Usch, vaknade klokcna fem idag för att Mikael skulle jobba och jag var tvungen att låsa dörren. Sen var det helt omöjligt att sova om, för blev sjukt pepp på att åka till stallet!
Så fjäskade för mamma klockan halv åtta med nybryggt kaffe och kokta ägg, och det funkade ;D Min mamma är, underbar!

Tanken var ju lite att det skulle vara lite svalare att åka ut på morgonen, men det blev bara varmare och varmare. Så tänkte att jag skulle träna lite löst i den gamla hagen dom gick i förra veckan, och ev. rida lite barbacka.
Bara det att han var så sjukt uppspelt, och trodde att jag skulle släppa honom i den hagen x) Så han gnäggade många gånger för att försöka hitta Killen och Icia som han trodde var i andra änden av hagen. För det var därifrån det lät som dom gnäggade. Så jag tänkte; Jag skrittar bort dit, och när han ser att dom inte är där. Lugnar han sig!

Mne neeehepp, väl på änden av hagen så upptäckte han ju inte att dom var där. Perfekt, tänkte jag nu förtår han.
Haha bara det att han blev ännu mer knäppis och gnäggade ännu mer. Och eftersom hagen jag red i är väldigt lång, så hördes det återigen som dom var på andra sidan... Suck.. Och varmt var det och blinningarna var ÖVERALLT. Mest på mig för den delen x)
Så gav upp för dagen, svampade honom i kallt vatten och släppte honom :) Han hade helt enkelt inte lust idag, då är det ingen idé att försöka tvinga honom. Det är ju han jag ska träna, inte mig själv.
Många år sedan...

The Driving Game

Nummer tre av The Seven Games heter The Driving Game eller Flyttaleken är en utveckling av lek nummer två. I The Porcupine Game fick ni lära er att flytta för fysiskt tryck, och den enda skillnaden mellan lekarna är att ni nu ska få lära er att göra det utan tryck eller med psykiskt tryck.


Du har säkert sett två hästar i hagen, där den ene bara behöver lägga bak ett öra för att den andre ska flytta på sig. Detta är vad vi härmar i The Driving Game. Genom att vicka på fingret får vi hästen att backa, genom att titta mot bakdelen får vi den att flytta sig runt, och genom att hålla handen mot hästens mule flyttar den framdelen runt sin bakdel.


Faser använder vi oss av även här. Fas ett innebär bara att vi fokuserar psykiskt på punkten vi vill flytta, och det krävs mycket träning för att lära sig att behärska tanken så att man kan flytta hästen enbart för det. Vad de resterande faserna innebär beror på vilken del av hästen vi vill flytta.


Precis som i The Porcupine Game, är det eftergiften som lär hästen. Hästar är mycket känsliga och läser av alla våra signaler. Även om vi inte fysiskt lägger något tryck på hästen här, är det viktigt att släppa all press så fort vi får en reaktion.


För att be hästen att backa genom The Driving Game "vigglar" man - skakar lätt - i repet. Man börjar med fas ett - att fokusera psykiskt - därefter höjer man pekfingret som håller i repet och rör fingret lätt fram och tillbaka. Nästa fas är att vi fäller ned fingret och istället skakar med handleden. Får vi ingen reaktion är nästa fas att vi skakar med underarmen, och till sist med hela armen. En del hästar förstår redan vid pekfingret, medan andra inte flyttar sig förrän man kommer upp i fas.


Vill du flytta framdelen, så är tryckpunkterna precis samma som i The Porcupine Game (knuten på repgrimman och bogen), bara det att vi nu först lägger trycket i luften. Tänk dig att du skakar bort vatten från händerna, och öka intensiteten tills du är så högt upp i fas att du rör vid hästen. Vid minsta reaktion är det viktigt att genast sänka händerna och andas ut.
För att flytta bakdelen börjar du med att fokusera på den, ungefär vid virveln. Sänk överkroppen så att du går hukande, och gunga lätt med repet mot bakdelen. Gunga sedan kraftigare och kraftigare, tills repet snurrar i hög fart. Flyttar hästen fortfarande inte på sig, så sakta ned repet och låt det sedan träffa bakdelen. Det är viktigt att det inte blir en kraftfull smäll, utan bara en touchering som säger "Hallå! Flytta dig!".


Även om du alltid måste gå upp i fas fyra innan du får en reaktion, är det viktigt att varje gång börja om vid fas ett. Om du direkt börjar "skrika" på hästen får den aldrig en chans att flytta sig för den lilla signalen, och du behöver varje gång vara lika högljudd. Börjar du med en liten signal varje gång, kommer hästen snart att se ett samband och börjar tänka "hur kan jag få min människa att sluta skaka i mitt rep?". Därefter lär den sig att ju snabbare den är, desto trevligare blir det. Din häst kommer att tänka "Ha ha, vad smart jag är som flyttar mig innan hon ens säger till mig!". Din idé - blir hästens idé.


När du och din häst lärt er grunderna i leken, kan du börja exprimentera mer med hur och var du kan flytta den. Kan du gå vid hästens bakdel och psykiskt driva den framför dig? Kan du få hästen att sänka nacken utan att röra vid den?



Alla bilder är alltså lika lånade som texten!

Ang. Kapson

Hann aldrig lägga in någon kommentar om videon.
Iaf, den första snutten är ju skritt, och den andra trav. I den första snutten ser man hur ofokuserad han verkligen är, han lutar typ örat mot mitten knappt hälften av tiden. Så han kollade på mycket annat.
Var även i början av passet jag filmade skritten.
Traven däremot kan man se hur han är mycket mer fokuserad på mig och sänker hela halsen. Dock kunde överlinjen(mankammen, ryggen) vara lite mera sänkt, men är ganska nöjd med traven i övrigt.
Ursäkta att ni inte fick något ljud, var tydligen copyright på den *Vissel* x)

Och visst, kameran är inte sådär superbra, men om man jämför med denna videons kvalité. Så der man en STOR skillnad!

Video - kapson!


The first day, of the rest of my life - Kapson

Blev lite Kapson och spansk skritt. Övade mycket sänkning och lite varvbyten.
Gick helt okej med tanke på omständigheterna, var ju hans första gång i paddocken. Och sen en massa med kor i hagar runt om som stod och undrade vad vi höll på med x) Så han var lite okoncentrerad.

Han har även fått gå igenom en rad av olika kurer idag, först avmaskade jag han, det var inte lika kul tyckte Harpo;P Smakade inte alls så gott som det han brukar få i vanliga fall. Sen switchade Tesan honom åt mig. Switch är ett väldigt effektivt medel mot fästingar och dyl. Det ska man ta som en strimma från mankammen till baken. Med undantag där sadlen ligger. Gjorde även det vanliga med skillingaryds salvan, såret vid rumpan, "knölarna", och runt ögonen.

Fick tyvärr inte med så jättemycket på film. Men dom kommer ut snart, ska grilla först ;) Däremot kan ni få en video när jag kliar Harpo på skapet med en borste. Är ju massor av flugor/blinningar och myggor som biter just där, så det var väldigt behagligt tyckte han ;)
Är ju inne så kvalitén är ju oerhört mycket sämre än ute. Men såå mycket bättre än min mobil. Lägger upp resten sen, Ciao!

Tanken för kvällen

Ska åka ut till stallet ikväll eftersom det är grymt varmt! Ingen häst mår bra av att jobba i denna värmen...
Tanken idag är att träna kapson och trickträning, alltså gårdagens schema. Men eftersom han vilade då istället får det bli idag.

Först ska jag värma upp honom med lite kapson på volt och möjligtvis lite löslongering. Är jättebra att göra det innan jag tränar spansk skritt och buga eftersom han är så stel i lederna, blir mycket lättare då. Buga ska dock ALLTID hästen vara uppvärmd innan, annars finns det en risk att dom sträcker sig.

Detta ska göras i paddocken, och efter det ska jag till en av ängarna och träna buga. Är mycket mjukare och behagligare för hästen, sen när dom väl har gått ner på ena knäet. Så får dom lite belöning i form av gräs för att hålla dom kvar lite längre. Fiffigt va?:)
Blir även videosar ikväll! Så återvänd här innan du går och lägger dig ;D
Harpo och jag när jag var typ tolv år x)

The Porcupine Game

The Porcupine Game eller Piggsvinsleken är nummer två av The Seven Games. Den går ut på att lära hästen att flytta sig för tryck i alla situationer, vilket gör det lättare för oss i hanteringen. I naturen går hästar ofta emot tryck i pressade situationer, en ren försvarsmekanism. Får den en puma på ryggen är instinkten att bocka - att gå emot trycket - tills det försvinner.


The Porcupine Game är en kopia av vad mamman lär fölet under de första dagarna. Hon lär den att flytta sig för tryck, så att de andra hästarna i flocken inte ska springa ner den. Detta görs med lätta och metodiska signaler, och eftersom vi gör på samma sätt kommer hästen snart att känna igen leken.



När vi applicerar tryck på hästen använder vi oss av fyra så kallade faser, olika mycket tryck. Det som är viktigt att tänka på är att varje gång vi ber något av hästen, ger vi den ett löfte att vi kommer fullfölja vår förfrågan (i detta fall att hästen ska flytta sig). Om vi efter ett tag märker att hästen inte flyttar sig och därför slutar ge tryck, bryter vi vårt löfte och hästen tappat tilliten till oss. Vårt löfte ser ut ungefär såhär: Fas ett - Skulle du möjligtvis kunna tänka dig att flytta dig? Fas två - Jag ber dig att flytta dig. Fas tre - Jag vill att du flyttar dig. Fas fyra - Flytta dig!


Hästar sinsemellan använder sig av dessa "löften" också. Du har säkert sett att det för flockledaren räcker att titta på de andra hästarna så flyttar de sig, och den behöver sällan tjata eller gå upp i fas. De andra hästarna litar på att han kommer att fullfölja sitt löfte.


Vid varje förfrågan ska man börja med minsta möjliga tryck, och gradvid öka tills hästen ger minsta antydan till att flytta sig. I början kan detta vara att den flyttar om vikten, och det räcker till att börja med. Man kan tänka sig att i den första fasen trycker vi enbart på pälsen, i andra fasen trycker vi på huden, i tredje fasen trycker vi på musklerna och i fjärde fasen hamnar trycket ända in i skelettet. I början av träningen är det viktigt att alltid gå igenom alla fyra faser och inte hoppa över någon, för att ge hästen en chans att svara för den första fasen. Så fort vi får minsta reaktion är det viktigt att direkt ta bort allt tryck, för att visa hästen att den gjort rätt. Det är eftergiften som lär hästen, inte trycket i sig.

The Porcupine Game kan användas för att flytta hästen åt de sex riktningarna framåt, bakåt, höger, vänster, uppåt och neråt. För att häst och människa ska kunna synkronisera sig och lära sig att förstå leken, brukar man börja med att bara flytta framdel samt bakdel åt höger och vänster.


När vi vill flytta hästens framdel läggs trycket på sidan av hästens huvud, jag brukar hålla i knuten på repgrimman. Man ber hästen att flytta vikten bakåt, och när man får respons lättar man på det trycket och lägger till ett tryck på bogen. På så vis hjälper man hästen att förstå att den inte ska vandra iväg framåt, utan lägga vikten på bakbenen och flytta sig runt sin egen bakdel.


För att flytta bakdelen appliceras tryck ungefär vid den stora virveln. För att hjälpa hästen till avslappning och lösgjordhet vill man att bakbenen ska trampa framför och förbi eftersom hästen då släpper efter i hela innersidan.


Som jag skrev förut är det oerhört viktigt att alltid ta bort all press så fort vi får minsta reaktion. Det är också bra att förbereda och berömma med The Friendly Game, så att hästen inte flyttar sig så fort vi vill klappa den utan bara när vi verkligen lägger på tryck.


När du och din häst väl lärt er The Porcupine Game finns det massor av möjligheter. Du kan träna på att den ska flytta framdel eller bakdel genom ett hörn, lära den att sänka nacken för tryck, utveckla ridningen, lägga tryck på motsatta sidan och på så vis kunna flytta den mot dig, backa in i passager, och mycket mer. Det är bara din fantasi som sätter stopp!

Alla bilder är lånade!

Fint "citat"

Hittade en grymt fin text(som jag redigerade lite), som kommentar på ett Youtube klipp som var på "rodeo-hästar".

"Anytime you have to tie up a leg, or use other equipment to take control of a horse, means you have skipped a lot of important relationship building steps. This means you do not trust the horse, and have doubts if the horse even trusts you. Any trainer worth his salt, knows that once a horse decides to trust you completely, then he will do anything you ask."


Detta klippet:


The first day, of the rest of my life - Vila

Flyttade vilan till idag istället eftersom jag åkte till diverse ställen och köpte diverse saker - presenter x)
Köpte även en billig liten video kamera för knappt 400 spänn, bättre kvalité än mobilkameran - och får plats i fickan!
Så nu kan ni vänta er mer filmer ;D
Uppdaterar senare ikväll/inatt eftersom jag ska iväg nu :) CYA!
Harpos sista kort som ridskolehäst ;)

Snok/remontgrimma/pullargrimma

Snoken är alltså remmen neranför bettet.
Antingen handlar det om okunskap eller så är det bara ett visst slags kontrollbehov människor har på sin häst. Ofta säger folk som använder snok eller liknande som hindrar hästen från att gapa, att det är för att hästen just gapar och försöker komma undan bettet.

Men ofta är det att hästen har ont, prova att rid utan - ju mer du drar, ju mer gapar hästen(Främst TVÅDELAT bett, eftersom det trycks mot gommen!!). Detta är alltså för att komma undan bettet, men inte för att komma undan arbetet. Utan (speciellt när det gäller tvådelat tränsbett) bettet åker upp mot gomtaket när man drar i det, och för att hästen ska undvika smärtan detta orsakar - så gapar den. Ganska logiskt, eller hur?
Remontgrimma
Men när man då drar igen munnen med olika slags remmar, så tror man problemet är löst, hästen gapar ju inte mer. Eller hur? Men smärtan är fortfarande kvar och lösningen är bara visuell.
Ofta är det så många löser sina problem, utan att verkligen ta reda på vad det är som verkligen orsakar dom. Och jag klandrar ingen, för oftast handlar det bara om okunskap. För vi rider ju och tar hand om hästar för att vi älskar dom, inte för vi vill göra dom illa.
Pullargrimma
Jag personligen tycker att pullargrimman är grymt snygg, tyvärr. Känns lite dumt att erkänna det när jag är emot dess funktion ;P

Dagens klipp

Detta är alltså Norah Kohle, som har varit en min största inspirationskälla. Det var för nått år sedan jag kom in på hennes bilddagbok och började läsa den. Tyvärr har hon nu slutat både blogga och bdba :) Denna tjej är alltså 93a precis som jag, denna häst hon har här är hennes första ponny som heter Conny. I början var Conny väldigt svår och stack ofta, p.ga. hans svåra bakgrund... Gah, kolla på dom. Helt amaazing.

The first day, of the rest of my life

Idag red vi "lång-rundan" eller backen som den även kallas. Är så grymt mysiga ridvägar där ute! Är liksom skogsvägar och naturen är helt wunderbar!


Pga värmen var han väldigt seg idag, och flugorna och blinningarna hjälper ju inte direkt. Men slapp blinningarna ganska mycket, för av någon konstig andledning drar sig blinningar till svart. För dom utstrålar värme, har aldrig hört det förut faktiskt ^^ Men som ni kanske förstår är ju Killen svart.

Red utan sadel också, paddem är ju fleecefodrad så då hade han blivit ännu värmare. Stigläder runt halsen är ett måste kände jag, fjordman som han har nu x)

Är ju också många ängar där nu som dom skördat, så det är bara att rida hur mycket man vill på dom. Så tog mig också en härlig galopp där ;D Haha, låter som värsta drömstället, och det är de också x)

Bytte också hage idag, dom har två sommarhagar som dom byter vid iom att hästarn går på bete i drygt 4 månader. Bytet var ungf som när vi släppte ut Harpo och Killen. Men andra ord MAAAAT!!!

Vad kvällen kommer att ge!

Har fullspäckat hela kvällen på bloggen ;) Ska nu ut till stallet och rida ut, så kommer skriva om det. Sedan kommer Dagens Klipp och efter det tänkte jag skriva om Snok/remontgrimma/pullargrimma. You can´t miss that! ;D
Kanske lägga upp lite bilder på paddocken, och har även en ridfilm som jag ligger och lurar på ;) Men det blir nog imon!

Veckans Schema

Har ju inte lagt ut nått schema på länge, utan har tagit dagen som den kommer lite. Men behöver nog få det lite mer strukturerat nu, så man verkligen gör det som behöver göras.
Vi ska ev. rida till en sjö och bada också. Han får vila två dagar denna veckan, min tanke från början är en dag eftersom han går på bete och kommer bli VÄLDIGT rund om magen om jag inte håller igång honom.

Sen räknar jag inte detta som hans sommarbete just nu eftersom jag om 3 veckor ska till Öland och veckan efter ska jag jobba i 4 veckor. Då lär han lägga på sig mycket! Men andledningen till denna veckas 2 dagars vila är att han fortfarande är relativt nyinflyttad, även fast han anpassade sig väldigt bra.

The friendly game

The Friendly Game är den första leken av Pat Parellis The Seven Games. Det är sju lekar/övningar man kan träna med sin häst för att skapa bra och stadiga grundstenar i relationen och kommunikationen.


The Friendly Game eller Vänskapsleken går ut på att hästen ska acceptera att bli berörd överallt och att du ska lära dig hur din häst fungerar. Var den tycker om att bli klappad/kliad, var den är kittlig, var den är känslig, och så vidare. The Friendly Game används i allt umgänge med hästen, i såväl träning som vardaglig hantering. 


Börja med att hälsa på din häst genom att sträcka fram handen och sakta sänka den när hästen nosar på den. På så vis visar du att du är vänligt inställd och ber om tillåtelse att kliva in i hästens personliga zon. Alla individer har en zon, ett utrymme runt sig där man inte bara kliver in utan inbjudan. Visar din häst inget intresse för din hand är den troligtvis inte redo att börja leken, så då kan det vara bra att exempelvis låta den springa av sig några varv och sedan testa igen.


När du väl blivit inbjuden, så utgå från bogen, och stryk sakta hästen över hela kroppen med båda händerna. På vissa ställen kan du testa att massera eller klia lite för att se om hästen tycker om det, exempelvis bakom öronen, vid manken, innanför bakbenet, vid naveln eller vid svansroten. Försök att hitta ett ställe som hästen tycker om att bli kliad/masserad på.


Om din häst inte accepterar att du rör den någonstans, exempelvis på öronen, använd dig utan något som kallas Approach and Retreat. Börja vid manken och klappa dig sakta uppåt över halsen. Så fort hästen visar minsta obehag, så stryk sakta ned mot manken igen. Och så börjar du om, klappa dig upp mot öronen och dra dig tillbaka till manken när hästen visar obehag. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Hur länge man håller på beror på situationen, ibland får man nöja sig med att komma ett par centimeter närmare öronen än man tidigare fick, och ibland kan man tillslut röra örononen efter bara några minuter.


Om det finns risk att du blir sparkad, till exempel om hästen inte tycker om beröring på bakbenen, används carrot sticken(Förklaring finns längst ner) eller ett spö för att röra med så att du kan stå en bit på avstånd. Använd dig av Approach and Retreat även här, börja uppe på korset och stryk med sticken upp och ned över låret/benen.


The Friendly Game används också med utrustning. För att vänja hästen vid repet, sticken, schabraket, sadeln, en plastpåse, vad som helst som den är lite misstänksam mot. Tänk på att alltid utgå ifrån bogen/manken och sakta arbeta dig fram över kroppen. Det är också viktigt att alltid dra dig tillbaka om hästen blir rädd, istället för att följa efter och insistera på att du ska få röra den.


Jag använder alltså detta till att vänja Harpo vid sprayflaskan, man kan använda denna lek till att få hästen att acceptera och vänja sig för vissa föremål. Och inte allra minst en själv.

Detta är Twister, en gammal medryttarhäst. I princip varje ny häst jag varit medryttare på eller ridit, så har jag använt just Approach and Retreat. För att lära känna hästen och förstå hästens betéende i vissa situationer.


Carrot stick: Skillnaden mellan carrot sticken och en körpiska är att sticken är hårdare och kortare. Den ska vara helt fast och inte kunna böjas och repet i änden är tjockare och mer tyngd. Många använder detta som en förlängd arm inom NH världen, och anser att pga dess konstuktion så ger den bättre direktiv än vad t.ex. ett vanligt spö. Jag själv äger ingen, men skulle gärna vilja prova eller köpa en för att veta vad som är så "magiskt" med den ;)

Lära känna sin häst och skapa tillit - 7 games

Många har säkert hört tala om 7 games, vilket är ett bra sätt att skaffa förtroende och tillit till sin häst. En väldigt klok tjej vid namn Norah Kohle som inspirerat mig väldigt mycket. Har skrivit en artikelserie om detta, som jag då tänkte dela med mig till er ;)
Det är alltså Parelli som har gjort seven games, för er som är mer insatta ;)

Dagens klipp


The first day, of the rest of my life - Första uteritten själv!

Idag var han ganska motvillig och ta in, han har liksom hittat sin flock nu och känner sig trygg med dom. Och så kommer jag och ska ta bort honom därifrån.. Syftar väl kanske mest på Killens bakdel som han står vid 24/7.. ;P
Första dagen ute, missförstå mig inte. Det regnade hela dagen förutom när kortet togs. Här har du en närmare titt på täcket Elin :)
Iaf så red jag samma runda som igår fast själv, och nu var han verkligen tittig! Red ner honom till en liten bäck som han drack och stampade omkring i, var ju ganska hett ute idag.

Tanken var idag att jag skulle träna lite kapson arbete och kommunikation. Men vill inte halvplåga honom på ridbanan i detta väder. Vi red ju trots allt ut själva, bara det i sig är kommunikation och tillitsövning.
Smörjde ögonen med skillingaryd salvan, och även "knölarna" vid sadelgjordsläget. Han har även haft ett skavsår precis vid rumpan som i princip är borta nu. Bra salva detdära! Hjälper mot både skav, är mjukgörande och gör så flugorna inte tycker han är lika mumsig.

Dränkte honom i princip i flugspray också, han är ju väldigt fjompig när det gäller sprayflaska och hela alltet. Men det är inte så svårt att träna bort. :)
Ska switcha honom denna veckan, har inte velat göra det än eftersom det varit lite regnigt och då hade det inte fått någon chans att torka in.
Saknar er brudar i stallet också, har liksom inte lika många att driva med här ;D

Dagens klipp


The first day, of the rest of my life - Första ridpasset som min!

Ursäkta supersen uppdatering, var så grymt trött när jag kom hem från stallet så somnade direkt efter jag ätit x) Men vid  vaknade jag igen och nu är jag på G! Haha... Seriöst min dygnsrytm är helt förstörd.

Iaf, idag var det första ridturen i Stigäng för Harpo. Red ut med Tesan och Killen, och man kan säga att Killen och Harpo VERKLIGEN har fäst sig vid varandra. Matvänner för livet! x)
Han var förvånansvärt lugn, trots springande kossor och en fjompig Killen. Men pigg, som vanligt med andra ord när man rider ut på honom.
Han var också lite svullen i ena ögat efter alla äckliga flugor som varit och irriterat. Tanken är ju att han ska ha flughuvan, men jag tycke rinte att han känner till hagen tillräckligt än och att flocken inte riktigt kommit till rätta. Så smörjde med lite Fyra ess-salva och fick låna ett flugpannband av Tesan tills vidare.
Han fick också lite havre/pellets efter ridningen, only for notice ifall det skulle vara så att han reagerar på det och kanske blir lös i magen.
Första gången i boxen

Vi släppte även ihop Icia som haft en hovböld med Killen och Harpo idag.. Var lite rädd att dom skulle mobba ut Harpo när hon släpptes tillbaba med Killen. Men nejdå, Killen var superelak mot Icia och jagade iväg henne. Och Harpo bara sprang efter killen hela tiden! Haha, börjar stärkt tvivla på att min häst har den sexuella läggning jag trodde han hade x) Icia brukar ju oftast stå ensam utanför flockan, hon trivs med det. Äsch, dom finenr sig till rätta sen och Harpo blir lite tryggare.
Förra årets sommarbete

Flyttfilmen!

Såg att det inte gick att kolla på flyttfilmen såvida man inte är vän med mig på fb. Så här är den igen!

Dagens klipp

Denna häst är alltså HELT blind

The first day, of the rest of my life

Glá misömmer allihop!
Har ju inte börjat rida Harpo än, utan vill ju att han ska anpassa sig lite till den nya miljön innan jag tar ut han på en tur. Men imon ska jag och Tesan(tjejen som äger Killen) ut på en liten tur. Kan gissa på att Harpo kommer vara skapligt galen x)
Ursäkta den lilla uppdateringen! Ni kan få lite bilder från stallet :)
Detta är ju självklart ingången :)
Till vänster är ingången till höloftet och ladgården med kossorna ^^
Och uppställningen är ju då den stora ytan. Man ställer alltså hästen mot boxen.
Stallgången, Harpos box är den som är öppen
Min hylla i sadelkameran, är typ drygt hälften av grejorna som är där nu :P
Träns och sadel!
Resten av sadelkammaren :)
Foderboxen, ursäkta suddig bild x)

Sådär, önskas det bilder på nånting annat som t.ex. hagen eller padocken är det bara att säga till ;D

Filmen från flytten!

Här kommer filmen från flytten! :)

Dagens klipp

Yes, ska införa "Dagens klipp" i bloggen :) Jag kommer inte kommentera hurvida jag gillar klippet eller inte, utan ni får avgöra själva vad NI tycker om det. Klippen kommer oftast handlar om Natural horsemanship, så vi börjar
med en gammal goding.


The first day, of the rest of my life - Utsläppet

Gick tråkigt lätt att släppa dom faktiskt x) Haha nej men var hur skönt som helst, som en tung sten som lättade från hjärtat. Är ju tre hästar som står i det stallet, men den ena har fått en hovböld så hon skulle stå inne. Alltså var det bara Killen och Harpo som skulle släppas ut, och Killen är ganska ranghög och "bossig".

Till en början med så regnade det till råga på allt, så filmade knappt utsläppet nånting, men ni kommer få film på flytten. Hade tänkt och komponera ihop det, med tanke på att snälla Elin filmade åt mig;)
Men iaf, han drog JÄTTEMYCKET när vi skulle släppa ut dom, så tänkte "Usch det här kommer gå åt helsefyr". Men det första dom gör när vi släpper dom... Ner med huvudet, direkt xD Båda två är verkligen rediga matvrak alltså!
Film kommer!
Maaaaaaat är livet!

The first day, of the rest of my life - Flytten

Flytten gick bra idag. Har varit så grymt nervös, både för tävlingen och för flytten. Men mest för flytten. Tävlingen gick helt Okej, hon rev första hindret så det var lite surt. Jag höll in henne för mkt, hon suger jättemycket mot hindrena och i detta fall en oxer. Så fick nerslag på bakbommen. Men men, halva rundan flöt på bra. :)

Seriöst, kan inte fatta att jag har gjort det nu... Just nu står han i ett stall han aldrig varit i förut... Är så nervös, men ska ut dit klockan 7 imon på morgonen och släppa dom på bete.
Pålastningen gick sådär, var typ som jag trodde. Att han skulle trillskas mycket och sen bara gå rakt in. Så har han alltid gjort innan iaf.. Men idag var man mer stressad, han märkte att nånting var på gång. Dels för att jag var nervös och sen var det många människor omkring med. Transportresan dit rörde han sig knappt, var någon få gång bara, och typ två gnäggningar. När jag skulle lasta av han gick han jättelugnt, verkligen. Sen kollade han sig omkring jätteycket, och det gnäggade från stallet så han gav en comback lr vad man ska säga x)
När vi bara stod stilla så började han dra lite, ni som har fjordingar vet vad jag menar... Men sen gick han rakt in i stallet utan några som helst problem. När han sedan fick torv och hö var han jättenöjd.. :)

Sådär, imon är det betesutsläppet, det är de jag varit mest nervös för eftersom det är lite stenigt.. Men men det ska väl inte vara några problem x)
Idag, ser helt tappad ut. Är Malin Jagenheim som tagit kortet, var även hon som körde transporten :)

The first day, of the rest of my life

När jag skriver detta nu, ÄR JAG HÄSTÄGARE!<3
Papprena skrevs på igår och allting är färdigt förutom försäkringen. Idag flyttas han klockan 8 till den nya stallet, Stigäng. Klockan 6 så ska jag tävla med Kedves... Gissa om jag har diarré?
Är så sjukt nervös, är helt.. GAHA.
Ska spela lite Zuma Blitz på Fejjan så lugnar jag nog nerverna lite...

Hästen, formen och skelettet Del 2

Vi kan börja med att titta på hästens hals och ryggrad, som är en stor del av hästens samling och lösgöring. Halskotpelaren, början på hästens ryggrad, börjar uppe vid öronen. Där kan man känna ett par kotor, och sedan svänger ryggraden nedåt, i en S-form. Halskotpelaren sitter alltså i princip mitt på halsen, och följer inte hästens överlinje.


Så halskotpelaren är formad som ett S, med början vid öronen och slutet någonstans omkring bogladet. Ryggraden går sedan några cm "under överlinjen" eller hur man ska förklara det. Så det man kan känna på hästens rygg, är inte ryggraden. Utan det är så kallade tornutskott som står rakt upp. Vi sitter alltså på hästens tornutskott när vi rider den.



Man kan tänka på tornutskotten som en slags solfjäder. När den är uppfälld är den rundad längst ut och "pinnarna" är långt ifrån varandra. Men skulle man böja den åt fel hål, skulle pinnarna gå i varandra.


När en häst går i rätt form länger den ut hela sin överlinje och höjer ryggen. Vad som då händer är att tornutskotten "spretar utåt" i solfjäderform. När hästen rids i fel form - som på bilden kortar den av sig, sänker ryggen så att det blir som när man böjer solfjädern åt fel håll. Dvs tornutskotten går i varandra, vilket orsakar en illa smärta hos hästen. Många hästar svarar genom att skaka på huvudet upp och ned.


Det pratas faktiskt - tro det eller ej - en hel del om att hästen ska korta sin överlinje. Och jag tror att man egentligen menar att hästen ska länga överlinjen, bara det att när den kan bära upp sig själv ordentligt ser den kortare ut i formen..


Man kan tänka på hästen som en slags fjäder, eller en zig-zag. När den länger överlinjen och höjer ryggen, är hästens ryggrad mjukt böjd och jämn. När den istället kortar överlinjen, sänks ryggraden. Detta ser man tydligt på bilden ovan. Precis vid manken bryts halsens form av och gårnedåt iställer för uppåt. Detta betyder att "fjädern" har tryckts ihop, och att zig-zagen fått skarpareböjar. Dvs halskotpelaren är i en väldigt skarp S-form!

The first day, of the rest of my life

Var regn och dystert väder idag, och eftersom det är gräs på terrängbanan så är det ju halt. Så det sket sig, så blev dressyr i ridhuset istället - övergångar.
Harpo skötte sig jättebra faktiskt, han var också ganska pigg. Så när jag skrittade av honom i skogen så såg han två hästar. Det tyckte han var superkul, så han började gnägga och skulle dra till dom. Haha, han är ju väldigt stark också när han lägger den sidan till x)

Åter till ridpasset, Hanna gav mig många tips inom den akademiska ridkonsten. Bl.a. att man ska rida på kortare innertygel, så provade det. Gick sådär, är ju inte alls van. Han ju skapat mig en egen stil genom åren som brukar funka bra ;)

När jag kom ner till stallet var han även skodd, ett par bakskor är på nu! Man märkte stor skillnad i ridningen, han var inte lika trippig och försiktig :) Inatt står han även i box, är jag som har morgonen imon, och tänkte att han likagärna kunde stå där eftersom ingen annan häst gör det + att han får vänja sig lite eftersom han kommer stå i box livet ut sen ;)

Imon blir jag hästägare, och det har jag tänkt att fira med en liten överraskning till tjejerna i stallet ;) Och nej Elin, jag tänker INTE skriva vad det är! :D
Jobbade mkt med mina hälar idag. Ni ser ju hur det ser ut, är ju katastrof xD

Hästen, formen och skelettet Del 1

Här är en bild på hästens skelett. Ni kan tänka er muskler och hela alltet på detta, så förstår ni hur ryggraden följer genom hästens kropp. Ser ni S-formen på halsen? Vad vi eftersträvar i ridningen är att detta S ska rätas ut, och det kommer av att hästen slappnar av och länger sin form. Man kan alltså inte börja rida hästen i en ""kort"" form från början, för då kommer den att korta av överlinjen, kroka ihop ryggraden och tornutskotten (som ni ser tydligt på bilden) kommer ta i varandra.


En häst kan aldrig gå i en helt "ärlig" form med stöd från bettet. Den har muskler i nacken som automatiskt spänns när den får ett tryck från bettet. Och en häst som arbetar med spända muskler kan omöjligt arbeta i en korrekt och hälsosam form. För att överlinjen ska kunna längas ut, måste musklerna kunna göra detsamma. Spända muskler kan aldrig längas ut, detta orsakar bara skador. Så för att en häst ska kunna jobba korrekt, måste den alltså få chansen att slappna av i musklerna och på så vis länga ut dem.



Här är en bild på Harpo där en hel del, faktiskt, skulle säga att han går i korrekt form. Han har arbetats i denna formen de senaste femton åren, så det tar lite tid för honom att vänja om sig.


Den svarta linjen visar på ett ungefär hur hans halskotpelare går. Den är kraftigt böjd, som ni kan se. Han skulle behöva söka sig framåt-nedåt, slappna av i överlinjens muskler och länga ut dessa. Ni kan precis som på den första bilden se hur ryggen sänks precis vid manken.


Den röda linjen visar på ett ungefär hans överlinjes form. Denna är också rätt kraftigt böjd, som ni ser. Den går dessutom uppåt mot bakdelen, vilket man även ser av den lyftade svansen. En lyftad svans har faktiskt stor betydelse, något många inte vet! Det betyder att ryggen är sänkt. Om man har en linje, och "trycker" nedåt i mitten, är det ju rätt naturligt att det då går uppåt på sidorna. Det vill säga en sänkt ryggrad och avkortad överlinje.


Den blå linjen visar önskad form på överlinjen. Han skulle behöva länga ut halsen och räta ut halskotpelaren. När han blivit starkare och lärt sig att bära upp sig, skulle man sedan kunna höja formen och han skulle kunna bli "kortare" utan att för den sakens skull korta överlinjen!


Fortsättning kommer kanske sen.. :)

Terrängbana - fast dressyr

Tanken idag är att gänget som hyr hästarna ska rida på terrängbanan - fast inte hoppa. Övningen är väl att man ska lära sig att få mer kontroll på hästarna, brrrz, gillar inte det ordet.. Kontroll.
Aja i vilket fall som helst är min sadel här hemma och jag ska cykla ner. Vilket betyder att jag antingen får rida barbacka eller med ridskolans sadel.. Har även hört att jag ska rida den hästen jag ska tävla me dpå onsdag, Kedves. Men vi får se hur det blir :)
Ridskolan är ju slut nu så hyrarna har ju hästarna konstant nu i 2 veckor.

Fick någont ryck nu, men är så grymt trött på alla dessa hjälptyglar hit och dit som ska hjälpa oss ryttare att få kontroll på hästen, få dom att gå på tygel och ja, allt. Varför ska vi kontrollera dom? Det är djur, egna individer med känslor och villjor precis som Du och Jag.
Kontroll

The first day, of the rest of my life - typ?

Långritten var AMAZING. 3,5 timmar lång, och en haltimmas fika rast :) Harpo har nu fått vila dagen efter, behövdes nog i dom små ponnybenen ;) Gah, vet inte vad jag ska skriva... Är så mentalt rubbad nu, ska flytta Harpo till Stigäng på onsdag, och ägarkontraktet skrivs på på tisdag.


Jag hittar verkligen inga ord för min känsla just nu. Man är så van vid att allting bara gått och h*lvete innan så man bara väntar på att nånting ska hugga en i ryggen nu. För man kan inte vara högst upp på berget och kolla på utsikten hela tiden, aight? Till slut snubblar man, och istället för att njuta så tänker jag  hela tiden på när det kommer hända.

Jag har liksom ingen känsla, jag är helt avtrubbad. Man kan ju förvänta sig att man ska stå och skrika av lycka, speciellt med tanke på att detta varit min största dröm, alltså min defination av lycka. Men istället så är jag mållös.
Tanken på att få dig som endast min, när alla andra trånar efter dig. Att jag får det privilegiet, jag är ju bara jag?

Att efter 8 år haft dig som önskan när ett sjärnfall glimtade i mörkret, men ändå vetat att det skulle vara helt omöjligt. Alltså en helt omöjlig och onödig tanke som bara skulle leda till falska förhoppningar och förvrängd lycka.
Alla dessa år, de plågsamma år du stod vid min sida och du var min enda solstråle. Du fick mig att kämpa när jag drog mig själv i träsket. Du fick mig att bli den jag är idag, du fick mig att leva.

På det sättet har du alltid varit min, du och jag har utvecklat det där "bandet" som många kallar det. Men på tisdag blir det visuellt, men för min del så förändrar det ingenting mer än att du flyttas. Mina känslor för dig kommer troligtvis förstärkas och bandet kommer att bli starkare än någonsin. Men ingenting kommer att ändras, du har alltid varit du. Mitt liv cirklade under många år runt dig, du har alltid varit min sol - min glimt av hopp.
Vilken sjuk text, tur att det är så få som läser min blogg xD... Klockan är trots allt två. But I still love him.

Harpo och jag tar en liten premenix

Ursäkta den skit kassa mobil kvalitén och den jätte skakiga handen xD

The first day, of the rest of my life

Idag blev det vila för lilla snyggingen, hästarna stod ute inatt så var inget och mocka heller... Soft ;)
Får spara honom inför Långritten som är inplanerad imon. Ska bli så kul!

The first day, of the rest of my life

Idag hade jag lunch+Em-fodringen, så var i stallet strax innan 1. Gav Harpo inne, eftersom det är grymt varmt ute. Så han får svalka av sig lite i stallet, är svalt och skönt där inne.
Hade verkligen inga planer på hur jag skulle göra idag, och Harpo var ganska trött också. Men började med att skritta honom i skogen bakom stallet, tänkte skritta fram där och sen köra ett dressyrpass i paddocken. Men var varmt i solen och Harpo var trött. Fick även 5 blinningar efter mig, så sprayade Flugmedel när jag kom tillbaka till stallet. Sen red jag iväg till Hatten, tänkte ju bygga muskler genom dressyr idag. Och när det inte blev så, så får jag bygga muskler genom klättring. :)

Han var ganska pigg idag, han brukar tycka det är ganska tråkigt och rida själv i skogen.
Haha, red ju barbacka eftersom sadlen var hemma och jag cyklade. Och Hatten som den kallas, är som en kulle, ganska brant också. Så gled bak jättemkt uppför, mina ben var i princip vid hans rumpa, så låg på honom. Han har ju knappt någon man och hålla sig i heller xD

Annars lät jag honom i princip göra som han ville, bara vara häst. Trava när han ville, äta när han ville.
Efter sista backen så hoppade jag av och "ledde" honom hem. Håller ju liksom inte i honom, utan går framför honom, han följer ju efter och så... Spelade faktiskt in en video, han är hur söt som helst^^ Funderar på och lägga upp den, men är väl inte så populärt hos vissa att jag göra så kan jag tänka mig... Haha
Sen duschade jag honom, han ville verkligen inte in i duschspiltan idag.

Och det var mitt fel, för brukar bara leda in honom som ingenting annars, och nu av någon andledning höll jag i spöet i ena handen och liksom försökte tvinga in honom. Så han stack, in i ridhuset. Stannade vid X, och stod och kollade på jättearga mig som inte fattar någonting. Han stod där med sin förnuftiga blicka, och då fattade jag vad felet var. Så slängde spöet och sen gick han in i duschspiltan helt problemfritt... Tur att han säger ifrån :) Som vanligt är det ju alltid jag som blir blötare än honom i duschspiltan xD

Flytten och om stallet

Tänkte berätta lite om stallet Harpo kommer flytta till.
Har varit i Harpos blivande nya hem och pratat med henne... Grejen är den att det är så grymt fint där ute, en riktig pensionärsdröm. Men är fortfarande grymt orolig, men men det tillhör väl.


Är medryttare åt en av hästarna som står där ute, eller det står två varav en är pensionär på heltid. Den ena hästen som jag är medryttare på, Killen. Har gått som ridskolehäst för många år sedan nere i stallet typ när jag började nästan. För ca 8 år sedan med andra ord. Dom som äger stallet har bl.a. en son, vilket är min pojkväns bästis. Och min kompis med för den delen. Sedan har dom bl.a. en dotter, och både hästarna är hennes hästar. Så det är henne jag pratat med idag. Lite invecklat sådärja... Aja, här får ni en bild på fina Killen iaf :)

Ridlektion, terrängbana.

Fick den äran att hoppa terrängbana med min prins idag! Han var.. het på gröten, han har aldrig varit där nere innan.
Gick bra, trots att vi inte hoppade över 85% av hindrena, men han var superglad och det är det som räknas för min del! Är ju inte så att vi satsar på att bli nått fälttävlansekipage ;P
Och eftersom han var het.. Så tog jag i honom FÖR JÄTTE SUPER mycket, inget jag är stolt över. Ska lägga upp en hemsk bild...
Väntar in fritte(fjording) där... Dom triggade varandra skitmkt. Men det är ingen ursäkt, måste tänka på det mer.
Aja, här får ni bler bilder som dock inte är lika hemska.. Är Hanna Carlsson som har fotat!

Mestadels sprang vi jämte, haha kolla frieserframbenen!
Ingång, kklad hest
Harpo i täten!
Grymt kul
Det kallar jag nedåtsökning! - Efter gräs
Ville inte riktigt hoppa detta först... Är ju fasta hinder osv.. Men, är grymt stolt att jag slutade fjolla mig ;D
GLÄDJE
GLÄDJE

Förstärkning & Bestraffning

Förstärkning & Bestraffning
Positiv förstärkning
Något positiv tillkommer
Positiv bestraffning
Något negativt tillkommer
Negativ förstärkning
Något negativt upphör
Negativ bestraffning
Något positivt upphör
Positiv förstärkning
Positiv förstärkning innebär att ett visst beteende förstärks
genom att något positivt inträffar. Detta betyder att positiv
förstärkning ökar sannolikheten att beteendet kommer att upprepas.
En häst lär sig snabbt och enkelt vad den ska göra om man
tränar med positiv förstärkning. Om man tränar med positiv
förstärkning ger detta inte bara sällskaplighet hos hästen utan
minskar stress, undviker aggressiva reaktioner och stärker
människa - djurbandet. Positiv förstärkning ger ett bra resultat
och rekommenderas av flera forskare att man använder sig av.
Positiv förstärkning ger känslor som: Glädje, lust
Positiv bestraffning
Positiv bestraffning innebär att ett visst beteende
försvagas genom att något negativt inträffar. Om man ger en
häst som försöker att bita ett kraftigt spörapp över mulen, så finns
det en mjölighet att hästen lär sig att det är obehagligt att försöka
bitas. Men inlärningseffekten av bestraffning hos hästar är mycket
LÅG. För att bestraffning överhuvudtaget ska fungera måste
bestraffningen inträffa i omedelbar anslutning till det oönskade
beteendet. Om det går så mycket som en sekund mellan det oönskade
beteendet och bestraffningen kommer hästen inte förstå
varför den blir bestraffad. Bestraffar man hästen under ett
träningspass, kan man minska hästens förmåga att lära sig
någonting under träningen. Bestraffning innebär också att
hästen kan komma att uppfatta denna person som något negativt,
eftersom hästen förknippar den person med bestraffningen.
Positiv bestraffning ger känslor som: Rädsla, obehag
Bestraffning skall bara användas i undantagsfall, när det
handlar om ett beteende som är direkt farligt och bara om man
är säker på att man har undanröjt ALLA andra orsaker
till problemet.
Negativ förstärkning
Negativ förstärkning innebär att ett beteende förstärks
genom att något negativt upphör. Ett exempel på detta är att
man är ute och rider och vill att hästen skall gå åt höger, då
trycker man till med vänster skänkel. Hästen upplever ett
skänkeltryck som något som är obehagligt och går därför åt
höger för att slippa ifrån obehaget. Om man då i samma ögonblick
som hästen gör den minsta ansats att gå till höger ger efter på
skänkeltrycket så har man använt sig av negativ förstärkning.
Eftersom obehaget försvann när hästen flyttade sig åt höger kan
man lära hästen att det där betyder att den skall flytta sig åt höger.
Men om man inte omedelbart ger efter på skänkeltrycket kan man
lära hästen att detta betyder något helt annat. Ett exempel på
detta kan vara att man missar att ge efter och håller kvar
skänkeltrycket trots att hästen redan gått åt höger. Hästen
kan då bli förvirrad och frustrerad, eftersom den gick åt höger
precis som den blev tillsagd om men obehaget försvinner inte.
Hästen börjar då pendla lite med huvudet och då släpps skänkeltrycket.
Då kan hästen uppleva detta som att man vill att den skall
pendla med huvudet när man trycker till med vänster skänkel.
Så nästa gång man trycker till med vänster skänkel kommer hästen
att pendla med huvudet. Det är viktigt att komma ihåg att
hästen inte gör detta för att jävlas utan att ryttare har lärt
hästen fel genom att förstärka fel beteende.
Negativ förstärkning ger känslor som: Lättnad
Man kan ställa sig frågan om det är etiskt riktigt att träna
hästar på detta sätt.
Negativ bestraffning
Negativ bestraffning innebär att man minskar sannolikheten
för att ett beteende upprepas. Detta innebär att man tar bort
något positivt när ett visst beteende utförs. Ett exempel på
detta är när man hästen att stå still och har en godis i handen.
Hästen står först stilla men blir ivrig börjar skrapa med hoven
i marken. Om man då själv äter upp godisen som var ämnad för
hästen när den utförde rätt beteende använder man sig av
negativ bestraffning.
Negativ bestraffning ger känslor som: Besvikelse, frustration
Här kan man ifrågasätta om negativ bestraffning fungerar
på ett sådant sätt att hästen förstår. Vore det bästa inte att
vara att ge hästen ett alternativ. Inte bara säga till den
utan också tala om för den vad den skall göra istället.
Skillnader mellan begreppen negativ förstärkning och
bestraffning missförstås ofta. Denna missförståelse beror
oftast på oklarheter i användningen av orden positiv och
negativ. I vetenskapliga sammanhang är ordet positivt inte
värdeladdat och betyder enbart: ”något som tillkommer”. Ordet
negativ är inte heller värdeladdat och betyder: ”något som
upphör”. Sammanblandningen av begreppen negativ förstärkning
och bestraffning kan leda till en hel del onödiga problem. Alla
försök att förstärka ett visst beteende mer hjälp av bestraffning
är till att börja med dömda att misslyckas, därför att bestraffning
alltid försvagar ett beteende.

Positiv förstärkning
Något positiv tillkommer

Positiv bestraffning
Något negativt tillkommer

Negativ förstärkning
Något negativt upphör

Negativ bestraffning
Något positivt upphör

Positiv förstärkning
Positiv förstärkning innebär att ett visst beteende förstärks
genom att något positivt inträffar. Detta betyder att positiv
förstärkning ökar sannolikheten att beteendet kommer att upprepas.
En häst lär sig snabbt och enkelt vad den ska göra om man
tränar med positiv förstärkning. Om man tränar med positiv
förstärkning ger detta inte bara sällskaplighet hos hästen utan
minskar stress, undviker aggressiva reaktioner och stärker
människa - djurbandet. Positiv förstärkning ger ett bra resultat
och rekommenderas av flera forskare att man använder sig av.

Positiv bestraffning
Positiv bestraffning innebär att ett visst beteende
försvagas genom att något negativt inträffar. Om man ger en
häst som försöker att bita ett kraftigt spörapp över mulen, så finns
det en mjölighet att hästen lär sig att det är obehagligt att försöka
bitas. Men inlärningseffekten av bestraffning hos hästar är mycket
LÅG. För att bestraffning överhuvudtaget ska fungera måste
bestraffningen inträffa i omedelbar anslutning till det oönskade
beteendet. Om det går så mycket som en sekund mellan det oönskade
beteendet och bestraffningen kommer hästen inte förstå
varför den blir bestraffad. Bestraffar man hästen under ett
träningspass, kan man minska hästens förmåga att lära sig
någonting under träningen. Bestraffning innebär också att
hästen kan komma att uppfatta denna person som något negativt,
eftersom hästen förknippar den person med bestraffningen.
Bestraffning skall bara användas i undantagsfall, när det
handlar om ett beteende som är direkt farligt och bara om man
är säker på att man har undanröjt ALLA andra orsaker
till problemet.

Negativ förstärkning
Negativ förstärkning innebär att ett beteende förstärks
genom att något negativt upphör. Ett exempel på detta är att
man är ute och rider och vill att hästen skall gå åt höger, då
trycker man till med vänster skänkel. Hästen upplever ett
skänkeltryck som något som är obehagligt och går därför åt
höger för att slippa ifrån obehaget. Om man då i samma ögonblick
som hästen gör den minsta ansats att gå till höger ger efter på
skänkeltrycket så har man använt sig av negativ förstärkning.
Eftersom obehaget försvann när hästen flyttade sig åt höger kan
man lära hästen att det där betyder att den skall flytta sig åt höger.
Men om man inte omedelbart ger efter på skänkeltrycket kan man
lära hästen att detta betyder något helt annat. Ett exempel på
detta kan vara att man missar att ge efter och håller kvar
skänkeltrycket trots att hästen redan gått åt höger. Hästen
kan då bli förvirrad och frustrerad, eftersom den gick åt höger
precis som den blev tillsagd om men obehaget försvinner inte.
Hästen börjar då pendla lite med huvudet och då släpps skänkeltrycket.
Då kan hästen uppleva detta som att man vill att den skall
pendla med huvudet när man trycker till med vänster skänkel.
Så nästa gång man trycker till med vänster skänkel kommer hästen
att pendla med huvudet. Det är viktigt att komma ihåg att
hästen inte gör detta för att jävlas utan att ryttare har lärt
hästen fel genom att förstärka fel beteende.

Negativ bestraffning
Negativ bestraffning innebär att man minskar sannolikheten
för att ett beteende upprepas. Detta innebär att man tar bort
något positivt när ett visst beteende utförs. Ett exempel på
detta är när man hästen att stå still och har en godis i handen.
Hästen står först stilla men blir ivrig börjar skrapa med hoven
i marken. Om man då själv äter upp godisen som var ämnad för
hästen när den utförde rätt beteende använder man sig av
negativ bestraffning.
Negativ bestraffning ger känslor som: Besvikelse, frustration
Här kan man ifrågasätta om negativ bestraffning fungerar
på ett sådant sätt att hästen förstår. Vore det bästa inte att
vara att ge hästen ett alternativ. Inte bara säga till den
utan också tala om för den vad den skall göra istället.
Skillnader mellan begreppen negativ förstärkning och
bestraffning missförstås ofta. Denna missförståelse beror
oftast på oklarheter i användningen av orden positiv och
negativ. I vetenskapliga sammanhang är ordet positivt inte
värdeladdat och betyder enbart: ”något som tillkommer”. Ordet
negativ är inte heller värdeladdat och betyder: ”något som
upphör”. Sammanblandningen av begreppen negativ förstärkning
och bestraffning kan leda till en hel del onödiga problem. Alla
försök att förstärka ett visst beteende mer hjälp av bestraffning
är till att börja med dömda att misslyckas, därför att bestraffning
alltid försvagar ett beteende.

Rockard

Ska köpa rockard såfort lilla ponnyn har anpassat sig till den nya miljön och flytten har skett. Enligt ryktets vägar(Hanna) är han redan inkörd, men inte körd på många år. Och ja är total nybörjare på området. Men jag gissar på att Han kommer tycka det är skitkul!
Kan dock inte bestämma mig, rockard med bildäck(stabilare), lr cykeldäck(inte lika tungt)?
Moppe hjul?

The first day, of the rest of my life

Dressyrpass i paddocken, hade även stalltjänst så mamma var med. Tvingade henne och ta kort idag med.. Gick över förväntan! Övade mest naturligt framåt/nedåtsökning. Han är wonderfull my poni. :) Blir därför en liten bildbomd, och mindre text. Låter bilderna tala för sig själva... nästan xD


Hade även sadlen idag, andledningen till att jag har den(har ju tidigare sagt att han har sår som inte tillåter sadelgjorden). Är för att detta är en dressyrgjord, dom trycker inte alls på såret, vilket ni kommer se, såret/knölen/bitmärket är precis mellan sadelgjorden och kåperna. Alltså vid stropparna.
Dålig skärpa, men ändå. KRULL MED NACKEN... Neråt framåt tack.
Framåt påväg ner. Bättre!
Trav... Faktiskt helt OK med tanke på att det är trav. Men fortfarande, mkt hög och krull.
Samma här
Därja, neråt. Men fortfarande för mkt krull. Men mkt bättre!
Ökad loppi lopp :) Begär absolut ingen nedåtsökning i galoppen, då han inte ens kan bära sig i traven. HATAR dock min spända tygel...
:) Btw, mysig svans han har på loppi lopp bilderna ;D
Lycka är Du
Kärlek

The first day, of the rest of my life

Som någon kanske lagt märke till, så gjorde jag inget schema denna veckan. Utan tog dagen lite som det kom, gjorde det som jag kände att han hade lust med. Är ju trots allt HAN jag ska jobba med, vad han känner för är det mest väsentliga.
Iaf, internet har legat nere ett tag. Så uppdateringen har också legat efter med cirkus 2 dagar x)

I Lördags så red tjejerna ut, så jag hängde på. Provade även sadlen på honom, och.. Han gillar den. Märkte en markant skillnad på stegen såfort jag satt upp i sadlen. Om man jämför med den vanliga sadlen han har på ridskole lektionera. Han är ju somsagt gammal och stel, vilket gör honom ganska trippig. Så denna bomlösa sadlen som inte begränsar hans rörelse mönster var nog det bästa inköpet jag gjort. (efter honom då såklart ;))

Men han var som han brukar vara, piggast. Med undantag att han bockade/sparkade bakut idag. Vara jätte längesen han gjorde det. Så var hur härligt som helst! Tror även där att det beror lite på sadlen, att den tillåter det ;)
Provade även transportskydden idag.. Haha han är ju inte ens van vid att ha vanliga skydd. Så bakbenen trampade han upp ända till magen dom första tio stegen, så hur kul ut som helst. Sen vande han sig och upptäckte att man kunde gå normalt i dom också ;)
Haha, söte.

The first day, of the rest of my life

Han var helt UNDERBAR idag!!! Gaah...
Började med att jag tog in honom från hagen direkt när jag kom ner, löst såklart. Han följer efter min lilla prins. Ställde honom i stallgången så fick han äta hö där meddans jag mockade.. Sen provade jag sadlen, den var liite stor.. Men men, det ser ju bara dumt ut, han mår ju inte dåligt av det eftersom den är bomlös. Den bra och dyra sadelgjorden passade också, hääärligt! Smörde på både jodopax och fyra ess hästsalva på såret som nu har gått ner väldigt mkt.
Tänkte eftersom jag köpt kapson och longerlina, ställa han lite på volten innan jag red. Han var.. fantastisk. Gjorde även spansk skritt, även där var han fantastisk. Han var väldigt pigg också. Provade även det raka eggbitet, han trivdes väldigt bra i det, sög och tuggade lagom mycket på det. Blev mer uppmärksam, eftersom han kände bettbytet. Och jag är inte den som är hård i handen heller :)

Juste, innan när jag provade kapsonet i stallet och han hade ätit upp sitt hö, så tyckte han att han hade skittråkigt, så då bestämde han sig för att ge sig ut på utflykt. Så han sprang ut från stallet i full galopp, in i en hage. Och sen när jag skulle gå och hämta honom, lite halvt sur sådär. Så stod han och kollade på mig med sina söta ögon och liksom "HEEEI kolla vad söt jag är : D"... Smälter ju...

Men red honom i mycket övergångar och volter.. Även en del sidförande. Han var hur duktig som helst. Man kan inte tro att han inte ridits seriöst på fler år. Så nu ska här byggas ryggmuskler!
Avslutade även med lite spansk skritt, då var han ännu mindre stel så gick KANON.
Tog även kort på hans maffiga rumpmuskler, och hans taniga ryggmuskler. Men min dator är lite ankward just nu och internet vill inte funka, så laddar upp det sen.. :) Kan dock visa hur kapsonet ser ut.

Vecka 6 Dag 1

Har kommit på att jag egentligen inte behöver skriva så längre, eftersom han snart är min... Gud så underbart... Ändrar istället rubriken till "The first day, of the rest of my life".
Idag är det solavslutning, vilket innebär massor firande för min del! Plus att det är superkvavt, så vila för Harpos del. Nu har hagarna öppnats upp lite, så numera kan dom beta lite gräs också. Och inatt står dom ute. Jag var nyss nere och mockade spiltan anyway, och hade EM-fodringen. Gav alla hästarna ute, slängde havren på marken, vilket fungerar lika bra. Och hö då såklart.
Harpos sår har även gått ner, skrev en lapp i Söndags om att han INTE fick ha sadel pga såren. Kan ju vara så att någon har lyssnat?;D WIHO!
Puss på er!
Gammal bild på yngre ponny, CHECK OUT DOES ryggmuskler!

Detta köpte vi i Ullared

Sadel i Veddige, bomlös. Barefoot, troligtvis London. Underbar och rida i! Där ingick även 1st schabrak och 4 vojlockar, plus uttagbara paddar ifall man behöver bygga på. Ja, ni som har bomlös förstår vad jag menar ^^ Fick även stigläder, stigbyglar och 2 st dressyrgjordar.

2x täcken, utetäcke(vinter) och regntäcke(orangea)
Ryktsaker - borste, svansborste, putshandske, tvättsvamp, ryktborste
Pälsglans + sprutgrej
Lädertvåls servetter ;)
Flugmedel
Frisörsax
Mathinkar
Vattenhink
2x grepar
Grepskaft
Stigbyglar
Stigbygel propp?xD
Stigläder
BILLIGT träns, typ 50 kr för komplett träns? Matchar sadlen super!
Bindor - Typ gasbindor och självhäftande
Jodopax
Fyra ess hästsalva
3x Grimmor
Kapson
Longerlina
Krafft Miner
Saltstenar
Saltstenshållare
2x Bett Tredelat och Eggbite rakt...
Vet inte varför jag införskaffade mig ett rakt faktiskt, vill testa vad han funkar bäst på. Spontanköp helt enkelt x) Tanken var att jag skulle köpa eggbite tredelat först... Men fanns inte! Men men, får se hur snyggingen trivs med det, trivs han icke så slänger jag det. Var ju billigt ;D

Ja... det var nog allt xD

Ullared och sadel

Puh, har köpt saker som en galning xD Måste förbereda mig inför mitt nya liv som hästägare! Köpte sadlen jag var och kollade på, tror det är en Barefoot London. Hur skön som helst. Fick med 1 vojlock och 4 schabrak. Alltså tryckavlastande inlägg i så sadlen inte ligger på ryggraden. Den var hur skön som helst! Enda negativa är att den är ganska stor, men det gör inte så mycket eftersom att trycket enbart kommer där jag sitter, som ddet inte gör på en sadel med bom.
Ska ta ett kort på allting sen och räkna upp det! Kostad 2.700 ungf, och sadlen 4000. Så var inte så jättefarligt med tanke på hur mycket det är ;D
HATAR verkligen att shoppa, så Gekås är hemskt. Det är... så grymt frustrerande att vara där inne! Men nu när grejerna är hemma så känner man hur värt det var ;D

Vecka 5 Dag 4

Viiiila. Mätte honom över ryggen idag med, ska till Ullared imon och köpa diverse saker(täcke bl.a.) för att...
JAG SKA KÖPA HONOM!<3
Bestämdes för flera veckor sedan att han skulle pensioneras. Jag blev hur sjukt ledsen som helst, med tanke på att jag är urfattig. Men sedan bestämde sig en viss person... som jag inte haft kontakt med på flera år, lr ja. Jag skrev i ren desperation typ. Så fick pengar av den personen till Harpo ett helt år framöver!
Så om två veckor ska han troligtvis flytta till Hylletofta, där min medryttarhäst står... Har inte velat säga nånting förrens beslutet verkligen har tagits i styrelsen. Vilket det gjorde idag, ja dom godkände att just JAG skulle få köpa honom.

Är så jävla ofattbart, detta är en dröm jag har haft.. i säkert över 8 år. Och nu händer det, men den hästen.. Med honom. Han, som alltid funnits där för mig genom livets motgångar. Han som man när man mått dåligt cyklat ner till och gråtit i hans fina man. Han, är snart min(på papper). Han är fortfarande sin egna, och nu...
Ja, han ska få det så bra som möjligt. Jag ska försöka muskla på honom endel, ett stort mål. Kanske börja köra... ÅH HAR SÅ MÅNGA PLANER!<3

När jag blev skötar på dig, lovade jag dig att det en dag, en dag, bara skulle bli Du och Jag. Jag har hållt mitt löfte, och du ska få tillbaka allt det du har gett mig nu. Jag älskar dig snuttisponny<3
Åh, vilken grym man han hade där. Får lite ångest över att jag klippte av den. Tror iof inte att den skulle kunna bli så fin igen... men ändå. Underbara bästa själsfrände...<3

Vecka 5 Dag 3

Frågade en av hästarna som är på "privat-sidan" om hon ville bada, aaaand...*trumvirvel* det ville hon!
Haha, sjön är åt samma håll som sommarhagen, Harpo blev grymt besviken när vi inte svängde in där xD lr iofs gjorde vi det, har inte sett terrängbanan än, så red in och kollade. harpo blev en aning förvånad att dom flyttat hans sommarhags-staket för att göra en väg till en äng xD
Måste säga att det var grymt fin! Good job! :)

Badet iaf... Harpo var helt överenergisk och superglad, likaså den andra hästen. Och stod 3 människor och filmade och tog kort. VAR HUR MYSIGT SOM HELST, att bada med hästen är verkligen nånting speciellt! Harpo står ständigt och sparkar med frambenen, han tkr det är skitkul! Vattnet var ganska varmt med, men undev att gå ut för långt så det nuddar magen. Sedan sprang vi fram och tillbaka några gånger, vi var minst lika blöta som hästarna xD
2006, Harpo och jag är ute och simmar xD En av dom tjejerna är det jag badade med idag. Fast hon har uppgraderat sig till en större häst x)

Vecka 5 Dag 2

Blev en uteritt, gamla Sibbarpsrundan. Var jääättelängesen jag red den. Delvis för att det är mkt assfallt, men idag var det väldigt varmt så i vilket fall så är det inte sådär jättekul för hästen att arbeta hårt. Var dock en massa blinningar som jagade oss xD Var jag och två tjejer till :)

Juste, innan passet övade jag lite av det som jag lärde mig i torsdags. Gjorde i vanlig grimma och longerlina, ska införskaffa mig ett kapson snarast! Det märktes på skritten att man värmer upp honom, han blir inte lika trippig.
Han var ganska trött sen, är ju en bit trots att det bara är skritt. Men det är bra och träna långkondisen med! ;D
Red självklart barbacka, fast idag med träns.
Guuuud vilka halsmuskler han hade på den tiden!

Rekord, skadad handled och bada?

Hade besökarrekord i onsdags, hela nio stycken! haha ;) Man är glad för det lilla!
Har jätteproblem med mina handleder, får ont i dom lite till och från. Har även fått vad jag tror är en ledvätskeknöl på ena. Just nu har jag haft ont i den vänstra i snart en månad - konstant! Och det blir bara värre och värre! :( Borde nog kolla upp det...
Är även grymt sugen på att bada med snyggingen idag, är säkert 30 grader ute!

Vecka 5 Dag 1 - Clinic med Naturligtvisabella

Sådär! Nu är jag hemkommen från clinicen. Och tänker skriva mina tankar och vara helt ärlig.
Det började med att Isabella visade på Miami, alltså en ridskolehäst. Berättade lite om hur man tänker och varför man gör saker osv. Hade en speciell grimma också, såhär såg den ut:
Har faktiskt aldrig sett eller hört om en sådan innan, så var lite kul. Kan tänka mig att den funkar lite som en kapson
Miami skötte sig sådär tråkigt bra, men för mig som ändå är lite mer insatt i hela NH biten. Så blev det lite mer intressant än för de andra hoppgubbarna så att säga ;)
Hon hade lite skillda tankar än mig själv, vilket jag märkte ganska fort. Hon var lite mer på Hempfling spåret än Parelli. Jag är ju dock inte något av det, men är mest påläst om Parelli och är väl mer påverkad av det. Så därför var det väldigt intressant att lyssna på hennes idéer och tankar, vilket faktiskt var väldigt likt ens egna.
Hon började med att ta ut Miami på en volt, kollade steget och hur hon reagerade. Försökte hitta lite fel osv. Sedan gjorde hon henne uppmärksam, mycket smackningar och rep.(Där är en skillnad, jag försöker mer med kroppspråket, och "mesar fram")
Sen började hon med sänkning av huvudet, sedan rygga. Har väl inga direkta reflektioner utan sänkninge är någonting jag aldrig riktigt börjat med. Har inte haft någon inspiration riktigt. Sen på volt igen - sänkning.
Efter det så skulle hon försöka lära Miami att inte tigga(Vilket jag arbetet lite med Harpo med). Och Puss, vilket jag började med förra veckan fast dock inte på samma sätt som hon gjorde.
Miami:
Sedan var det paus och efter var det dags att visa på sin egna häst, Compadre. Han var väldigt känslig och lite divig just när hon började. Men han var också väldigt ambitös. Hon hade bara haft honom i 8a månader, men hon hade redan lärt in sidepass, stegra men främst mycket kommunikation. Just löslongeringen och galopparbetet vid sidan av var vädligt imponerande, har ju själv försökt mig på det men utan några större framgångar. Helhetsintrycket var att dom hade väldigt bra sammarbete, även fast Compadre ibland var lite ofokuserad.
Sedan var det min tur! Var supernervös iom att det var många kvar på läktaren. Började lite som Miami, i en fyrkant - på volt. Var VÄLDIGT skeptisk i början, ja typ första 20 minuterna. Hon gick på väldigt hårt och pressade honom mycket. Vilket jag oftast inte gör, jag tar det väääldigt lugnt och vill göra allt med så lite hjälpmedel som möjligt. Men hon sa till väldigt mycket och markerade vad som var fel, ganska hårt.

Sen började hon sänkning med honom också, han var jättestel i början! Men ju mer hon backade, voltade, sänkte osv. Ju mjukare blev han, och ju mer lyssnade han. Han hade i princip ständigt ena örat innåt. Ju mer han skötte sig ju mindre press hade hon på honom. Vilket kändes bra, då jag är känslig xD
Jag bad även om hjälp när det gällde den spanska skritten, att hitta motivation så han höjer benen. Och då hjälpte hon mig att höja huvudet när han gick, och f*n vilken skillnad det blev! Blev riktigt höga benlyft, var så grymt stolt över min älskade ponny då!<3

Sen blev det mer volt, och han gick i princip med sänkt hals hela tiden. Såg jättebra ut! Försökte även oss på lite spansk trav, men han är nog inte riktigt mogen för det än, tyvärr! Men det kommer :)
Fick även hjälp med galoppen, hon löslongerade honom i ridhuset.. Och var verkligen en wow- upplevelse. Han var så GRYMT duktig. Följde med jättebra, och såg själv till så hon sprang vid bogen ungf hela tiden. Sökte liksom kontakt... Åh var fantastiskt han är! Eftersom han knappt har några muskler vid ryggen alls, så är galoppövning och spansk skritt väldigt bra!

Det slutade med en väldigt mjuk ponny iaf, så mycket kan jag säga. Och trots att jag enligt min mening tyckte att det var lite för hårt, så var det mycket givande. Fick mycket inspiration, och kanske kan hitta nått mellanting som blir bra. NU SKA JAG KOMMA IGÅNG MED TRÄNINGEN! :D

- Spansk skritt - höjd
- Spansk trav
- Sidepass - inte hålla emot för tryck när man tar i svansen
- Löslongering - Mycket galoppfattningar(inte långa galoppsträckor!)
- Sänkning av hals - Jobba mycket i volt
- Stimulera genom övergångar när han får slut på motivation
- Våga sätta mer  psykisk press utan att vara rädd för han ska bli uttråkad

Är mycket mer, men som kommer längre fram!
Tror absolut att jag skulle kunna träna för henne mer, eftersom jag är väldigt mesig och ber väldigt försiktigt om varje grej och Harpo redan är väldigt försiktig av sig. Och Isabella ställer mer press, så kan mna hitta ett bra mellanting! :) Mycket lärorikt!
Är dock väldigt ledsen över att min kamera helt bara sådär har slutat fungera, skulle filmat annars idag. Fick inte ens en bild! :( Är den lilla digitalkameran, vågar ju inte låta mamma hålla i systemkameran ens xD Objektivet gick ut på den när jag startade den, och fastnade där sen xD aja... massa strul :P

Schema


Blir ett öppet schema denna veckan. Delvis för att gruppen av tjejerna som hyr de andra hästar, inklusive mig själv. Har sagt både terrängbana, långritt och bada. Så om vädret faller sig i smaken så ;D
Lördagar ska jag försöka få så det blir mer muskelbyggande, han behöver det. Och eftersom dressyr enligt han är såååhäääär tråkigt, så är klättring ett bra alternativ. :) Men sen kanske det inte blir just på lördag, men klättring ska det bli denna veckan iaf! Vilan får bli på antingen fredag eller söndag. Skulle nog vara skönast för honom på fredagen, såvida han inte vill ha långledigt både söndag och måndag. Är ju inga lektioner då ;) Aja, det får bli som det blir! Ska i vilket fall som helst försöka mig på så mycket trickträning och kommunikation denna vecka som möjligt :)

En tanke såhär...

Åh vill göra så mycket med honom! Ligga, buga, stegra.. You name it!
Men känns bara som han och jag har träskat runt i samma spår utan någon märkbar förändring nu ett tag. Nu MÅSTE det bli ändring på det. Ska ta tag i det mer denna veckan, han tycker ju trots allt att det är kul bara att vi gör samma sak och han blir lätt omotiverad. Ska försöka mig på ligga, inte för jag tror att han är psykiskt redo för det än, är ju en väldigt underlägen position. Har hittat lite tips på nätet om hur man kan göra. Vet att många lär in buga först> sen kompliment och till sist ligga. Men jag tycker att det är väldigt svårt att veta om hans ben är tillräckligt stabila för buga. Vilket dom säkert är, bara att jag är väldigt fånig..
Ska prata lite med tjejen på torsdag, Naturligtvisabella. Hon har säkert många bra tips. Vill höra lite hur hon tycker att han och jag ligger i kommunikation med. Är ju svårt att träna det med en ridskoleponny, som har ju daglig kontakt med säkert 20 olika personer.
Usch vilken rörig text detta blev xD


Buga:
Kompliment:
Ligga:
Ligga på sida också kanske?:D
Och sitta med! :D
Ja.. många tankar, ingen verkstad.

RSS 2.0