Pessoabett

Pessoabettet är från början ett körbett, ett såkallat "gagbett". Namnet, eller smeknamnet Pessoa kommer från att Nelson Pessoa började använda det, det egentliga namnet är Dutch Gag. Gag betyder munkavle, så Pessoabettets rätta namn är Holländsk Munkavle.





Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:
Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.
Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.



När du har några gram i din hand, känner hästen betydligt mer.

Reaktionerna från hästen rent fysiskt blir alltså:
Halsen kortas av då alla halsmuskler spänns på samma gång, ryggen sänks, bakdelen hamnar bakom kroppen, bogen låser sig och frambenen får röra sig större och statiskt för att ta sig framåt. För ett otränat öga ser det alltså ut som att hästen kröker fint på nacken och rör sig med spektakulära frambensrörelser.


Det går inte att få pessoat till ett stångbett genom att sätta på en kedja. Bettet är fortfarande överrörligt, så kedjan kommer bara att hamna fel och nypa hästen, vilket leder till ännu mer obehag. Det enda sättet att få ett pessoabett "bra", är genom att sätta både nackstycke och tyglar i den stora ringen. Inte särskilt praktiskt, eller hur? Det går heller inte att säga "inget bett är skarpare än handen som håller i det" gällande pessoat. Det är som att säga att man kan rida med en såg i hästens mun, bara man har mjuk hand. Bettet ger dubbla signaler till hästen, "lurar" ryttaren och är svårt att ge eftergift med. Oavsett hur mjuk du är i handen kommer bettet ändå att motverka dig.


Och slutligen

Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!


Vecka 4 Dag 4

Vila för Harpo idag. Red Kedves för en av tjejerna var inte där så mockade åt henne på förmiddagen, och red på kvällen. Firade mors dag emellan. Blev ett dressyrpass, var längesen jag red "seriös" dressyr eller vad man ska säga. Har på alla ridlektioner haft de lite mindre välutbildade hästarna, så blir som det blir. Men lilla Kedves är en riktig pärla :) Väldigt känslig och lätt att träna kommunikation med. Så hoppas att tjejen som  kommer och har clinic på torsdag har henne och visar på.

Vecka 4 Dag 3

Idag blev det att prova den nya sadlen som han har bytt med Grindevit. Tyvärr satt den inte alls så bra, utan åkte mycket bak och ja.. passformen var inte den bästa. Synd eftersom den sadlen är grymt skön.. Provade att trycka lite på ryggen också, och han sköt faktiskt lite när man tryckte precis där bakvalvs klossarna är, alltså inte vid ryggragen som den annars brukar vara. Så antagligen är det sadlen, igen... Detta eviga letande efter sadlar xD Aja blir ju ändåså en bomlös sen ;) *host*. Blev att skritta fram i skogen, rida 15 minuter i paddocken och 20 minuter i ridhuset för att sedan skritta av en relativt lång runda i skogen.

Juste provade även Grindes tredelade bett idag, eftersom det tvådelade han har nu är grymt tjockt, plus at tjag inte gillar effekten på den. Sen har han i princip alltid haft tvådelat så han är väldigt stum i munnen. Men han gick VÄLDIGT bra på det tredelade faktiskt! Tuggade lite mer och var nästan lite mer yhörd. Kan vara för jag ridit med repgrimma så pass mycket så han lyssnar mer på kroppshjälperna? I vilket fall som helst så var det grymt längesen jag red dressyr på honom, och det blev en positiv överraskning!

Efter ridningen så tänkte jag prova lite seriös buga också, vilket gick helt OK! Går av någon andledning bättre den allra första gången jag provar. Så nöjde mig med 3 försök idag. Var även en som red i ridhuset denna dag och hade lämnat transporten öppen, så tänkte gå förbi den och möjligtvis låta han lukta på luckan. Så, han luktade på luckan... Vilket jag i efterhand ångrar eftersom att han bara hux flux drog mot stallet i full kärrier xD haha lilla snuttegull...

Om ni undrar varför jag red med sadel idag så var det enbart för att prova den och byta sadelgjord. Han har haft en westerngjord innan, vilket jag tror inte hjälper såret som han har fått vid sadelgjords linjen. Så bytte till en "vanlig" istället :)
Min första, och sista(?) tävling med Grindevit, 80 cm vanlig CR :) Där ser ni även sadlen Harpo har nu. Och yes, är en Wintec(halvsyntet). Så den är inte alls tung, vilket är ett plus. Men passade dock inte min snuttefis.

Effekter på bett

En film som är både hemsk och mycket lärorik. Jag tänker inte kommentera någonting om det, då den talar för sig själv. Detta är en av andledningarna till att jag rider mycket i repgrimma när jag kan.

Filmen menar alltså såhär:

Vecka 4 Dag 2

Idag har jag alltså inte varit nere i stallet. US hade hästarna(Harpo, Pix) i stan på "Vårglada Sävsjö", ironiskt nog har det regnat hela dagen xD Och en annan tjej mockade åt mig, så gjorde lite andra grejer hemma som man behöver göra ibland.
Bilden är tagen 2006, Harpo var alltså 17 år och jag var 12 ;)

Vecka 4 Dag 1

Woho, idag uppdaterar jag på RÄTT dag för en gångs skull ;)
Blev som det stod på schemat, uteritt utan barbacka i repgrimma, med de andra tre tjejerna. Blev en "relativt" lugn runda. En kompination av pigga hästar och barbacka är ju... spännande ;) Hästarna får ju korn nu ist för havre, finns inte och köpa havre nu. Har hört att man ska blöta korn för att hästarna ska kunna ta upp mer näring, så gjorde det idag. Funderar också på att köpa betfor.

Är ett steg närmare idag, hemlisen alltså ;) Så fort jag vet till 100 % så kommer jag skriva det här. Är så GRYMT ofattbart så det är sjukt!!!
Hittade ett sår idag vid sadelgjords linjen, så får se om jag får tänka om planeringen tills på lördag då jag tänkt och rida med sadel. Är liksom som 3 lite större utbuktningar med ett sår i mitten. Dom är inte så stora men är inte som ett vanligt bitmärke.. Åh, hoppas inte att det är nånting nu bara!

Spansk skritt

Vad ska jag börja...
När jag precis blivit skötare på Harpo så lärde jag honom(mutade honom) att lyfta på vänstra benet. Detta gjorde jag genom att säga "Vad gör hästarna när dom tigger?", och i början stod jag bakom bogbladet och lyfte hans ben själv, tills jag tillslut bara behövde peka och stå vid sadelgjords linjen så att säga.

Sen började jag läsa en blogg/Bdb som handlade mycket om NH, som skrevs av en tjej som heter Norah Kohle. Började läsa precis när hon skaffat sin frieser, leia. Och hon skrev också superbra tips, och "att tänka på" som man verkligen inte lagt märke till innan. Så eftersom jag nu inte var längre skötare på Harpo(pga av många skäl), så tränade jag lite i smyg efter min ridlektion, i stallet.

Det jag lärde mig var att man(först och främst skulle lära hästen och lyfta ETT ben.) skulle stå och irritera hästen med spöet på benet, alltså peta många gånger tills den gör den minsta lilla rörelse. Och sen berömma rikligt. Men eftersom jag redan hade ett "kommando", så gjorde jag spö kommandot först och sen det jag gjorde innan. Tillslut lärde han sig att när hon gör så med spöet, ska jag lyfta. Sen fortsätte jag med andra benet, vilket var en svårare utmaning.

Eftersom det hästar lär sig in på en sida, bara går in i en hjärnhalva. De båda hjärnhalvorna har alltså ingen direkt naturlig kontakt med varandra, utan det är nånting man övar upp när hästen får tänka och lösa saker själva. Så om du t.ex. har märkt att din häst inte tycker att en sten är farlig på högra sidan när du ska ut och rida. Så kan hästen bli skrämd eller vara misstänksam mot den stenen när du sedan vänder och går hem. Eftersom hästen bara sett stenen med det högra ögat.
Aja i vilket fall, när han väl sedan kunde lyfta det andra benet med. Så började jag göra kommandot framifrån så jag kunde peta på båda benen sammtidigt. Vilket inte alls var svårt att lära in för honom, han förstod ganska snabbt.

Nu har han dock blivit väldigt loj på det och tycker inte att det är så kul längre. Och lyfter därför inte så högt som han egentligen skulle kunna, men det gäller att motivera mycket och ge massvis med beröm!
Nu:
Innan:
Mål:
Målet är ju så mycket som hans balans och styrka tillåter såklart :)

Harpos schema!


Vecka 3 Dag 4

Vila för snutten idag såklart :) Jag hade stalltjänst + att det var tävling, så tog lite kort också. Kan bjussa på några här ;)
Stallkatten Smulan, smulpaj.
Stallkatten Bullen, bullfis.
Denna häst påminde lite om Harpo, i sättet och lite på utseendet.
Tycker inte om dom där orginella hoppbilderna, dom ser typ likdana ut hela tiden. Men denna hästen är en riktig posare när det gäller just sådana bilder ;)
Väldigt stor och ståtlig häst!
En speciell liten prick... höhö
Vit ponniiii

Vad går gränsen för misshandel på hästar?

Jag har tänkt lite, barn som är 11 år rider med sporrar på hästar som absolut inte behöver det. Ponnymammor som uppmanar sina 9åriga döttrar att "visa vem som bestämmer" hårt med spöet, folk som rycker hästen i munnen när dom vägrar alltså hugger i munnen och sågar. Vem har gett oss rätten att bestämma över dessa underbara, ärliga djur? Hur f*n kan det vara okej att slå en häst med ett spö ens?
Tänk egentligen, om någon skulle ha med ett spö när dom är ute och går med sin hund, och såfort hunden inte går exakt som den ska, får den ett spörapp.
Är inte det samma sak? Hur kan det då vara okej... Nu säger jag inte att det är fel att säga till hästen, men varför slå? Det finns så många andra sätt man kan göra det på, kroppsspråket är nummer ett. Nh handlar mycket om kroppsspråk, att man ska lära sig hästens kroppsspråk och på så sätt får man bättre kommunikation och förstår varandra bättre.
Studera hästar i hagen, hur gör dom med benen, huvudet, ja hela kroppen när dom kommunicerar. Både visar när dom är glada, och när dom säger "Kom inte närmre".

Vecka 3 Dag 3

Offrade min rumpa idag igen och red barbacka, är grymt härligt! Vad som är ännu mer härligt är att rida i repgrimma. Men gräddet på moset är att rida ut, speciellt solhem. Så blev en härlig uteritt "lilla solhem". Röjde bort småträd som var ivägen för den gamla vägen som man kunde rida innan Gudrun. Hade halsring i form av stigläder för att hålla balansen, han är alltid lite extra upphetsad när man rider däråt. Var underbart härligt, obeskrivligt!
Trots att han drar ner huvudet i gräset var 5 sekund så låg vi i täten, var typ: SPRING SPRING, ätaa... SPRING SPRING, ätaa... Haha och dom har ju inget gräs alls i hagen, så why not.
Såhär dåg det ut mestadels av vägen, haha söte.

Vecka 3 Dag 2

Underbart litet myspass i skogen med två andra. Är en äldre tjej som har lite gamla ridvägar som man själv, trots att man ridit i den skogen i säkert 8 år, aldrig har ridit själv.
Har ju provat att rida i repgrimma och ledrep förra veckan, men var bara i skritt på avskrittnings rundan. Men idag kände jag mig taggad på det och han verkade lugn och fin så körde på enbart det idag med. Barbacka förståss, ska man göra det ska man göra det hardcorde! Haha skämt åsido. Litar grymt mycket på honom trots att han gör som han vill ibland, men vet att han aldrig skulle göra nånting dumt, utan bara för han är glad och pigg.(eller hungrig.. -.-)
Gick i vilket fall som helst jättebra i skogen, och var inte någon lång runda men hann med några galoppsprång också:)
Efter att han fått komma hem och stått i nån timma så tog jag ut honom lite i paddocken och tricktränade lite. Han var inte så värst koncentrerad på mig, utan mer på det gröna gräset som var i kanterna xD Känns som det var grymt längesen jag tricktränade honom. Borde göra mer! Iaf skulle jag testa vanliga buga, första gången gick det jättebra, och han gick ner lugnt och försiktigt, men vågade inte låta honom gå ner helt. Sen gick det i princip bara sämre och sämre. Han förstår inte riktigt vad jag vill än, men det kommer.
Dert ska även komma en tjej och ha clinic den 2 juni, ämnet är hästhantering och lite åt Nh hållet. Ska bli MYCKET intressant och om man ska ha med häst ska jag lätt ha med lilla snuffsetuffs ;)

Vecka 3 Dag 1

Torsdag... Red en runda i skogen med sadel och träns tillsammans med två andra tjejer. Red i den gamla vanliga skogen men letade efter lite nya ridvägar utan några givande resultat. Men var mysigt och trots att han var lite seg i början så piggnade han till MYCKET mot slutet.
Var inte så mycket mer som hände faktiskt... vad jag minns xD Är så himla dumt att jag glömmer och blogga samma dag som jag gjorde det. Men hinner knappt heller, har mycket i skolan nu det sista.
Och förresten så har jag en enorm nyhet som kommer förändra mitt liv HELT, men är inte helt säkert än. Kan bara säga att jag kommer bli lyckligast i världen ;)

Harpo rullar sig

Sådärja, efter mkt krångel har jag nu fixat videon, enjoy ;D

Vecka 2 Dag 4

Idag skulle 3 andra tjejer rida solhemsrundan. Så jag hakade på! Det är ju trots allt det han tycker är roligast :) Och jag med för den delen! Ja, han var pigg och glad som vanligt när han rider ut, öser på förfullt i galoppen! Jag låter han springa så mycket han vill och brukar oftast hoppa av en stund och leda honom i skritten. Precis som jag gör när jag rider lektion med alla hästar, både före och efter. Före är för att sadlen ska sätta sig rätt, och efter är för att det blir en bra belöning för hästen efter ett ridpass :)
Efteråt så släppte jag honom direkt på gräsplätten mellan hagen och paddocken. Kan inte vara kul att stå i hagen och se allt grönt gräs runtom utan att få det.
Liite mulet väder kanske... xD

Vecka 2 Dag 3

Idag red jag lite själv. Tanken var ifrån början att träna lite brideless i ridhuset, men han var ganska trött från gårdagen. Så red inte så mkt i ridhuset. Däremot satt jag fram två sockerbitar(ingen bom!) och hade honom i repgrimma och ledrep, gick jättebra! Han vägrade inte en enda gång trots att ledrepet var slappt :) Sen lite tricksövningar, han var mindre taggad idag. Så den spanska skritten gick sådär xD Så övervägde inte ens att öva buga. Utan skrittade med repgrimma och ledrep ut en sväng i skogen och lät honom beta samtidigt, vilket han älskar! Såg även en örn eller hök? Sitta 30 meter ifrån oss, det var en härlig syn!
Provade lite i paddocken med, men utan några större framgångar. Han var en trött ponny idag :) Och det är okej efter gårdagens "sprintrunda". ^^
´
Eftersom det var ganska varmt och han var trött så duschade jag honom och lät han rulla sig i hagen. Har en liten video med kass mpbilkvalité som jag tänkt att jag ska ladda upp sen xD höhö.
Han gör egentligen högre, beror lite på vilket humör han är på ^^ Men han gör med båda benen fast inte sådär högt som spansk skritt ska vara. Men jag låter honom göra lite som han vill, vill inte pusha honom för mkt :)
Plus att det är jäääättesvårt att ta kort och göra kommando sammtidigt xD Fast behöver numera inte peta på benet med spöet utan räcker med att jag har det framför honom :)
Lägger upp video senare! Ciao

Vecka 2 Dag 2

Blev en jättemysig uteritt runt solhem med 2 andra tjejer. Harpo var hur glad och pigg som helst! Var väldigt längesen han red just den rundan med kan jag tänka mig. Han var iaf jätte taggad, det är i dom lägena man inte kan tro att han är 22 år.

Lånade en sadel av en annan häst i stallet, Harpo har haft den innan och den sitter jättebra på honom faktiskt! Han verkar trivas med den också. :)

Vecka 2 Dag 2

Blev en jättemysig uteritt runt solhem med 2 andra tjejer. Harpo var hur glad och pigg som helst! Var väldigt längesen han red just den rundan med kan jag tänka mig. Han var iaf jätte taggad, det är i dom lägena man inte kan tro att han är 22 år.
Lånade en sadel av en annan häst i stallet, Harpo har haft den innan och den sitter jättebra på honom faktiskt! Han verkar trivas med den också. :)

Vecka 2 Dag 1

Vilodag för Harpos del! En av tjejerna kunde inte rida sin häst idag, så hon frågade om jag kunde rida henne istället. Kul! :) Ganska bra vilodag och ta torsdagar, eftersom han gått lektion mån,tis och onsdag. Tänker mest på äckelsadlen. xD Men iaf red ut i tätskogen med gänget och hoppade lite skutt på typ knappa 40 cm. Kedves(hästen jag red) var superglad!
Kedves är ett halvlod, lettiskt? Hon är iaf väldigt kraftig, ser nästan ut som en korsning mellan nordsvensk och halvlod. Hur mysig som helst och rida. Men väldigt lättstressad i boxen och vill helst vara ifred.

Sadlar och ryggproblem

Som man kunde läsa i förra inlägget, så rider jag barbacka. Varför? Jo, för Harpos sadel var gammal på 50 talet, den är så grymt hård, och väger skit mycket. Så jag känner att den gör mer onytta än nytta. Om man säger att han har gått lektioner nu, måndag, tisdag och onsdag. Så sköt han med ryggen förra veckan när jag tryckte på torsdag, och han gjorde inte det på lördagen. Så jag antar att hans sadel är ett problem, så jag skiter i den istället. Och jag har inget problem med att rida barbacka, han har väldigt små gångarter och min balans är helt okej.
Jag brukar ALLTID kolla hästen rygg och ben efter jag ridit, ALLTID. Det är grymt viktigt, och ryggen känner jag är det mest viktigaste som jag kan göra åt. För om hästen skjuter med rygen efter jag har ridit, så sitter antingewn sadlen fel eller så är jag för tung. Man ska absolut inte ignorera sådana tecken.
Eftersom Harpo är haflinger/fjording, så är hans kroppstyp väldigt kraftig, och för bara några år sedan så var han dendär hästen som var skönast i stallet att rida barbacka på "tunnan". Nu när han börjar komma upp i ålder så har han tunnat av väldigt mycket, såklart. Så nu är det inte fullt lika behagligt xD Men ska försöka låna en bomlös sadel, för både min del men mest för hans. Om jag får bättre balans, så är det bättre för honom när jag väl sitter på.
Hårig, smutsig och undebar ponnyrygg!

Vecka 1 Dag 4

Söndag, idag är det vilodag! Frågade en av tjejerna om hon kunde mocka åt mig, vilket hon sa ja till :) Ska iväg till Disains även kallad Killen idag. Så mockar ju två boxar där, så vär skönt och slippa åka fram och tillbaka mellan stallen. Blir ridning idag, är ju varmt väder ute, så killen är nog ganska seg kan jag tänka mig. Så kanske får tänka om, tänkte rida i paddocken... Hm. Aja, nu ska jag iväg och rida Killen! ;)

Vecka 1 Dag 3

Lööööördag! Öppet hus på ridskolan, så Harpo gick lite ponnyridning också. Började vi 10 och slutade 2. Jag var i stallet från typ halv 11 till 6-7.. Var längesen man var så länge, men det är mysigt!

Efter öppet hus, så klippte jag hans man, är så himla trött på det kruffset han har. Blir nog väldigt varmt också, så jag stubbade det, just nu ser det förjävligt ut, men blir nog bättre när det ställt sig upp helt, och förhoppningsvis ska Hanna klippa honom så det blir rakt och snyggt. Jag suger verkligen på att klippa xD Sedan fick han duscha, han var lite rädd för det nya munstycket faktiskt, men det gick över :) Han är så duktig min lilla plutt!
Red ut med dom flesta i det gänget som hyr hästarna, red runt i snorigaste skog och sankaste marken, typ xD Men kul varre! Var längesen man red en väg som man inte känner igen så väl, så det var aaawesome! Red i en superbrant nerförsbacke, och jag rider ju inte Harpo i sadel. Eller ja, den sadlen han har nu, den är KATASTROF! Iaf, var sån läskig känsla och sitta barbacka i en sådan brant backe, hade han snubblat hade jag lätt ramlat av! Men han skötte sig bäst, som vanligt! ;D
Före:
Efter:

Vecka 1 Dag 3

Lööööördag! Öppet hus på ridskolan, så Harpo gick lite ponnyridning också. Började vi 10 och slutade 2. Jag var i stallet från typ halv 11 till 6-7.. Var längesen man var så länge, men det är mysigt!
Efter öppet hus, så klippte jag hans man, är så himla trött på det kruffset han har. Blir nog väldigt varmt också, så jag stubbade det, just nu ser det förjävligt ut, men blir nog bättre när det ställt sig upp helt, och förhoppningsvis ska Hanna klippa honom så det blir rakt och snyggt. Jag suger verkligen på att klippa xD Sedan fick han duscha, han var lite rädd för det nya munstycket faktiskt, men det gick över :) Han är så duktig min lilla plutt!
Red ut med dom flesta i det gänget som hyr hästarna, red runt i snorigaste skog och sankaste marken, typ xD Men kul varre! Var längesen man red en väg som man inte känner igen så väl, så det var aaawesome! Red i en superbrant nerförsbacke, och jag rider ju inte Harpo i sadel. Eller ja, den sadlen han har nu, den är KATASTROF! Iaf, var sån läskig känsla och sitta barbacka i en sådan brant backe, hade han snubblat hade jag lätt ramlat av! Men han skötte sig bäst, som vanligt! ;D

Vecka 1 Dag 2

Japp, fredag! Tog med massor av grejer till stallet, stallådan och sånt. Och bra var det, för där fanns både hovfett och helosan salva, vilket skulle komma till nytta under dagen. Iaf så var tanken att han skulle promeneras idag med, fast med träns denna gång. Vilket var betydligt lättare, man märker verkligen hur mycket lydnad och kommunikation jag borde öva med honom. Satt mig upp från en stubbe på honom, och lät han bestämma vägen i skogarna. Vilket han gladeligen gjorde, bara det att jag kom en aaaning vilse xD Så vände honom när jag tyckte att marken började se sank ut. Då fick han ryck och bara drog i väg i all fart han hade... Åh, lilla bäbis<3 Tycker det är grymt härligt att han fortfarande har det kvar, det där lite unghästiga beteendet.

Iaf så hoppade jag ju av som vanligt innan vägen och ledde honom sista biten(En bra belöning för hästen!). Sen tänkte jag med tanke på hans enorma energi, att jag skulle leka med honom i paddocken, så gick in för att hämta morötter, och då frågar en liten tjej om hon kan få sitta på honom barbacka... Sure tänkte jag, så hon fick skritta honom runt 3-4 korner. Efter det tog jag av honom tränset och tänker öva lite på buga, spansk skritt är han ju redan superduktig på. Idag nuddade han knäet mot marken!
Efter träningen smörjde jag hans hovar med hovfett, dom var ganska torra redan nu. Sen märkte vi att en annan häst i stallet, Maestro var lite hängig och inte hade ätit upp sin mat. Så jag fick agera lite vetrinär och doppade febertermometern i helosan... Provade säkert 3 gånger och alla gånger låg det runt 40 grader. Vilket är mycket, en häst ska ha mellan 37,5-38,5 grader i temp. Så en annan trevlig tjej ringde och pratade med ägaren. Provade även att ta på Harpo, som hade 37,7, för att se så det inte var fel på termometern eller om jag gjorde nånting fel.

Vecka 1 Dag 1

Har inte hunnit sätta mig vid datorn för att skriva dagara och så, så skriver alla på en gång ist :)
Iaf, i torsdags gick jag en promenad i skogen med honom, iförd grimma. Inte mitt kanske smartaste drag må jag säga. Första gången drog han sönder grimman, då var det bara att vända och hämta en ny. Med tanke på att det finns gräs överallt på vägkanten så hade han och jag lite dragkamp emellanåt. Men lät honom äta ganska mycket, he loves it! Måste även smyga in att jag satte på på honom en stund, kanske 2-3 minuter, var bara tvungen och testa!
Sen lät jag honom beta mellan paddocken och hagen, yummy!
Bild från tävling 17 april, då får snutten stå i hagen och kolla på ;D

Min typ av häst

Älskar grövre hästar, men mycket man och hovskägg! Är så härligt att se en sådan häst i arbete, så väldigt maffigt. Kallblod har också lite "coolare" lynne OFTAST, än t.ex. halvblod och fullblod. Grejen är ju den att det är svårt att hitta ett kallblod över 160... Inte för att jag letar häst(är fööör fattig!), men man kikar ju för skojs skull. Har hittat denna enormt vackra häst... http://www.hastnet.se/hastmarknad/sok/annons.php?aid=468616
Ahhh... blir helt salig.

Galopp/hoppning och dressyr...

Usch, såg precis på världscupen i hoppning streamat på internet. Stängde precis av, har säkert sett endast 6 ryttare eller liknande. Varav en verkligen slog till sin häst innan hindret och "sågade" i munnen efter nedslag. Och en annan som verkligne hade för korta tyglar och martingal... Och ingen eftergift. Ibland undrar man verkligen om de ryttare som är i världseliten borde vara där? Eller om de endast kom dit pga pengar och förmåner istället för kärleken till hästar?
Samma sak med galopp, de sista 200 meterna så blir i princip hästarna slagna till att springa snabbare. Galopptränare själva brukar säga att dom uppmuntrar och taggar hästarna... wtf?!
http://www.youtube.com/watch?v=1HMoGjidugo
Börja kolla vid 1:40 HUR f*n kan det vara okej?! Det är väl som vilken slags djurmisshandel som helst. Bara att nu slår man hästen för människans framgång och ambintioner... SJUKT
Dressyr.. Ja, jag personligen tycker att dressyr borde vara fullständig harmoni mellan ryttare, alltså med så små hjälper som möjligt. Och tycker att det är löjligt att alla har samma bett, då olika hästar fungerar olika. Kandar är klart ett bett som man endast kan ha om man är riktigt duktig, men det är väl mkt metall för hästen att ha i munnen. SÅHÄR borde dressyr/ridning vara när det är i världsklass!
http://www.youtube.com/watch?v=oHQczRbBHxI&feature=related

RSS 2.0