Hästen, formen och skelettet Del 1

Här är en bild på hästens skelett. Ni kan tänka er muskler och hela alltet på detta, så förstår ni hur ryggraden följer genom hästens kropp. Ser ni S-formen på halsen? Vad vi eftersträvar i ridningen är att detta S ska rätas ut, och det kommer av att hästen slappnar av och länger sin form. Man kan alltså inte börja rida hästen i en ""kort"" form från början, för då kommer den att korta av överlinjen, kroka ihop ryggraden och tornutskotten (som ni ser tydligt på bilden) kommer ta i varandra.


En häst kan aldrig gå i en helt "ärlig" form med stöd från bettet. Den har muskler i nacken som automatiskt spänns när den får ett tryck från bettet. Och en häst som arbetar med spända muskler kan omöjligt arbeta i en korrekt och hälsosam form. För att överlinjen ska kunna längas ut, måste musklerna kunna göra detsamma. Spända muskler kan aldrig längas ut, detta orsakar bara skador. Så för att en häst ska kunna jobba korrekt, måste den alltså få chansen att slappna av i musklerna och på så vis länga ut dem.



Här är en bild på Harpo där en hel del, faktiskt, skulle säga att han går i korrekt form. Han har arbetats i denna formen de senaste femton åren, så det tar lite tid för honom att vänja om sig.


Den svarta linjen visar på ett ungefär hur hans halskotpelare går. Den är kraftigt böjd, som ni kan se. Han skulle behöva söka sig framåt-nedåt, slappna av i överlinjens muskler och länga ut dessa. Ni kan precis som på den första bilden se hur ryggen sänks precis vid manken.


Den röda linjen visar på ett ungefär hans överlinjes form. Denna är också rätt kraftigt böjd, som ni ser. Den går dessutom uppåt mot bakdelen, vilket man även ser av den lyftade svansen. En lyftad svans har faktiskt stor betydelse, något många inte vet! Det betyder att ryggen är sänkt. Om man har en linje, och "trycker" nedåt i mitten, är det ju rätt naturligt att det då går uppåt på sidorna. Det vill säga en sänkt ryggrad och avkortad överlinje.


Den blå linjen visar önskad form på överlinjen. Han skulle behöva länga ut halsen och räta ut halskotpelaren. När han blivit starkare och lärt sig att bära upp sig, skulle man sedan kunna höja formen och han skulle kunna bli "kortare" utan att för den sakens skull korta överlinjen!


Fortsättning kommer kanske sen.. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0