Vilket träns?

Har letat efter ett snyggare träns nu när det blir akademisk sadel. Vet inte om sadeln blir brun eller svart än :) Utan får se hur det blir. Råkade klicka in mig på en sida idag där dom hade rea på ett visst träns, vet inte om jag blev kär i det eller och det var spykänslor än... Haha. SÅ tänkte att ni kunde få välja vad ni tyckte :) Båda kostar lika mkt eftersom det akademiska är på rea.
Träns 1: Akademiskt träns
Träns 2: Western träns
Vilket träns?



Free survey

Och där åkte sadeln!

Nu åkte min Barefoot London till sin nya ägare i Jönköping... Lite sorgligt, men var ju inte 100% nöjd med den så det får väl bli så :) Nu ska här köpas en Chezz Iberico! :D

Svårt att köra!

Wow, trodde ju absolut inte att det skulle vara en dans på rosor att köra in honom. Eftersom jag själv aldrig har kört, och bara har tömkört en gång. Plus att han inte är inkörd, inte en jäääättebra kombination kanske xD
Men men, jag tömkörde honom med lokselen igår iaf. INGEN har sagt hur svårt det är att styra, man har liksom noll koll xD Och eftersom det var kvällsmatstid när vi höll på ville Harpo helst bara vända och gå hem. Tömkörde honom även lite på volt. Men gjorde det endast i skritt givetvis.
Det var kul, men JÄTTEsvårt!
Gick bättre i slutet än i början, speciellt när vi vände. Eller då fick han lite för mkt bjudning och blev stark. Hästen blir också av någon konstig anledning mycket starkare i munnen och i övrigt... Aja, bara att "köra på" ;D
"Ska vi vääända?(A)"
"Nu vänder jag ändå! 8D"
Man ser ju skepnader iaf, när jag tömkörde på volt :)
Usch! Made by loksele. Hoppas att det inte nöts bort helt bara

Sele dag!

Idag så var jag och mamma i Ljungby och hämtade den efterlängtade lokselen. Nu är det bara rockarden kvar, som ockå är på G. Sen kör vi!
Söt, sötare, SÖTAST

Bildbombar

kollade igenom gamla fotoalbum igår på datorn. Och hittade massa gamla kort på snuttegull! Tänkte att det skulle vara kul att lägga upp. Så varsegod, första bildbomben!
2006(Jag 12, Harpo 17), någon utav de första fem tävlingarna med Harpo. Vet det eftersom det inte var någon rosett inblandad, och han vägrade ut sig/mig på de första fem  x)
Detta hindret vägrar vi ut oss på, vad kan det vara? 40-50? x)
Går sakta men skamset där ifrån...

Första rosetten, 2007. Lägg märke till hur överlycklig jag är xD Tror en kompis spelade in detta, ska med lite tur försöka hitta videon x)
Troligtvis andra rosetten eftersom detta även var 2007. Harpo ser överlycklig ut xD
Moster och Kusin rider 2007 ;D
En av dom första bilderna jag har kanske... Var ungf ett halvår efter jag blivit skötare. Då hade alltså Harpo lång och ganska fin man, som jag förövrigt funderar på att spara ut igen ;) Enda är att han får sån grym biffig hals i stubb :)
Okej denna är väl typ 2 månader efter den ovanför.. Men ändå xD
Försöker dränka honom 2006.. Haha nä, första eller andra badturen :)
Ett ridläger vi hade för min gamla ridgrupp, eller ja första ridgrupp. Då jag fick låna Harpo från ridskolan, var nog där i 2 dygn tror jag :) 2006
Nu vare slut på bildbomben :D

Igår

Tränade kommunikation och trick träning, gick över förväntan! Körde lite spansk skritt, och tror att han börjar förstå att han ska toucha frambenen mot spöet för att det ska vara rätt. På så sätt kan jag få honom att höja benlyften. Lärde även in en annan helt ny sak som han själv gav inspiration till.

Vi har nämligen ett gammal bildäck liggandes i ett av paddockens hörn. Tog fram det eftersom han kollade på det lustigt, så ville bara få honom att förstå att det inte var nått farligt. Varav han börjar sparka på det med ena frambenet, så fick den när snilleblixt idén att jag ska lära han att ställa sig på saker med båda frambenen. Än så länge tror han att han endast ska sparka på den. Men kan också vara bra ifall man ska lära in ”sparka boll”. Så nu gäller det att berömma han när han har kvar benet på däcket, och inte när han sparkar. Så man så småningom även kan få upp det andra sammtidigt, troligtvis inte på ett ostabilt däck utan får väl bygga nånting.

Övade även med presseningen, la den över honom. Han gick och fick sparka på den. Absolut ingen läskig reaktion alls. Utan han bara stod helt stilla när jag la hela presseningen som ett täcke på honom och kollade frågande på mig.

Sötpojke :)
2007
2011

Söndag

I söndags tog vi en trevlig liten tripp till byn, vi såg ut som två julgranar. Hade benreflexer, reflextäcke och reflexväst. x) Vad gör man inte för säkerheten liksom...
Börjar ju mörkna väldigt fort efter 6, så när vi väl red hemmåt sen så var det ganska mörkt ute kan jag säga. Så mörkt att Harpo inte såg de mörka skepnaderna i hagen - även kallade kor. Som i en flock på ca 30 stycken sprang emot oss, han drabbades av paranoid spöknojja x) Han skuttade runt som en 4årig arabhingst efter det. Och eftersom det var så mörkt var jag ju rädd för att promenera sista biten, tänkte på om någon argsint varg lurade i skogarna. Tänkte att det tar snabbare att fly ifall jag satt på, haha undra om det var han eller jag som var nojig egentligen...

Lördag

Kom ut ganska sent till stallet, och det blir mörkt så grymt fort. Var ute efter fem någongång. Så bestämde mig för att det fick bli paddocken. Så gjorde en lite homemade övning, som gör att vi övar på alla saker sammtidigt!
Skall nog allt måla lite i paint ;D
Allting gick bra faktiskt. Speciellt övergången från skritt till trav. Övning 2 var väldigt svår kan jag tala om, tror inte det gick någon gång utan att han stötte i bommarna. Men jag gjorde ett lite orealistiskt avstånd från början. Men vi tog iaf oss ut från smeten varje gång ;P
Och tillslut, presseningen(ja den är alltså blå). MYCKET lyckat, han har ju alltid varit lite halvt livrädd för dom, men då... Brydde sig inte ett smack, kollade bara lite konstigt första gången, men sen var det som ingenting. Var en väldigt stolt matte som skrittade av sin söta ponny promenerandes bakom stallet :)

Igår

Igår så tvingade jag ut Mikael till att filma lite, matrial till projektarbetet. Gjorde lite basiska grejer bara, spansk skritt, trav på volt, brideless ridning. Han var väldigt ofokuserad, troligtvis för att jag var det. Är ju inte varje dag man har publik, plus att man visste att han filmade också. Kände absolut ingen press... Neeejdå.
Iaf så ska jag använda denna filmen till att se hur vi har utvecklats sen i vår när jag spelar in en ny. Hoppas bara det händer någonting på vägen då ;)
Foto: Hanna Carlsson

Sadlar...

Tror jag har kommit in i "måste ha träsket". Sitter just nu och funderar på att köpa en ny bomlös sadel, har alltid velat ha en akademisk sadel, har kollat och dreglar på Startrekk Espanola... Men, kostar ju 10 tusen +!
Idag efter 1 timmas googlande, hittade jag den här, Chezz Iberico II
Kostar 289 Euro.. Typ 3000 med frakt från tyskland. VILL HA VILL HA VILL HA!<3
Tänk dessa stigbyglar till:
Mums, synd att mamma inte vill beställa från nätet. Kommer alltså aldrig få den </3

Ösregn resten av året?

Frågan är om det kommer regna tills det snöar. Verkligen ÖSTE ner idag. Han har fått "vila" i 4 dagar nu pga skorna och regnet... Gah.
Var för övrigt och kollade på rockard och loksele igår, rockarden är verkligen hur fin som helst så blir nog den! Ni får bild såfort den är köpt ;)

Dam dam dam daaaam

Skulle egentligen tömkört idag, vill inte egentligen att han ska vila 2 dagar i rad. Men jag var i eksjö idag på lite personliga ärenden så det gick inte för sig eftersom jag var hemma ganska sent. Och väl var väl det, för när jag åkte ut och mockade och borstade honom runt 7 så upptäckte jag att han hade en lös sko, den har liksom lossnat på en sida? Wierd... Om jag hade fått välja, och inte han hade varit så gräsligt ömfotad. Hade han lätt fått gå barfota!

Trääns

Är så galet sugen på det här westerntränset från hööks. Är ganska billigt om man jämför alla andra westernträns som ser ut så... Måste i vilket fall som helst köpa ett nytt träns, det tränset jag har ju är från Ullared och kostade typ 50 spänn, skitkasst.
Haha ursäkta min dåliga photoshopning, klockan är ju runt ett nu trots allt. Detta är en liten illusion iaf xD

Torsdag och Dagens

Uppdateringarna kommer tyvärr ganska långt efter, men ni få som läser bloggen får väl helt enkelt leva med det ;)
I Torsdags red jag iaf ner till byn, och på stora vägen och sedan in på en grusväg. Träffade några kompisar som trodde att det var Fritte, haha nej sa jag givetvist. Sen trodde dom även att han var 9 år, man tackar och bugar ;D Usch, dagarna är för himla sorgliga nu. Rider du ut efter 5 så är chansen inte stor att du kommer hem innan det är mörkt. Red iväg vid halv 6 ungf, var JÄTTEmörkt när jag red hem sen. Skrittade mest, lite trav och en galoppfattning.
Var inte så mycket mer som hände, mer än att han blev livrädd för en iller.. Haha söte.
Trav

Idag red jag mot byn och sen in på den vägen som jag hade som endast skrittväg förra veckan. Är nämligen en ganska så stor backe, och idag skulle han få jobba lite med musklerna! Travade lite påvägen dit, både på grus och i kort trav på asfalt, den är inte hal där direkt. Tvärtom ganska sliten, så är inga problem :)
Travade uppför backen dit i ganska djup sänkning i början av backen där den inte är så brant. Sen i mindre djup ju brantare den blev. Det var lite jobbigt tyckte han ;)
Och efter en uppförsbacke kommer en nerförsbacke, som även den travades nerför i sänkning, eller ja. Travade halva nerför, i början är den lite väl brant. Vände sedan efter ett tag på vägen, skrittade halva backen upp och galopperade resten. Gjorde en halt på toppen eftersom han var väldigt exhalterad, sen travade jag halva nerför. Bra träning med andra ord ;D
Promenerad sedan hem med duktig ponny. Sprang lite jämte han och han travandes :) Han var hur duktig som helst idag, sänkte jättefint i både trav och skritt. Känns som man har gjort lite framsteg, i början kunde han inte ens koncentrera sig på nånting annat än de osynliga små trollen som gömde sig i varje buske x)
Skritt

Onsdag!

En snabb uppdatering innan jag drar mig till skolan!
I onsdags Tänkte jag rida på en liten äng/gräsplätt som är ganska perfekt för ändamålet så att säga ;) Skrittade först fram på vägen och vände. Och givetvis tror ju han att "YEY vi ska hem yieppi MAT HERE I COME!". Sä när jag svänger in på ängen så var han  en aning motsträvig xD Och det började bli väldigt mörkt. Så sysselsatt mig med mycket skänkelvikning, halter och framdelsvändningar för att få honom att börja lyssna.
Tog väldigt lång tid innan han började koncentrera sig. Travade lite, förgäves eftersom han mest bara blev piggare då. Så gjorde några halter tills han lyssnade ordentligt. Sne red jag upp till paddocken där jag övade lite övergångar till trav i båda varven, voltade mycket. Och GUUUUD så fin han var i sänkningen, underbart! Gjorde bara det i 10 minuter sen promenerade jag en runda med honom :)

Lördags!

Visste verkligen inte vad jag skulle göra för nånting i lördags, så började med att lite fritt träna kommunikation i paddocken. Han var verkligen hur lyhörd som helst! Underbart att se. Gjorde lite vanliga grejer, trav på volt, spansk skritt, backa osv. Backa har blivit en av Harpos favvisar, jag står ju framför honom och viftar lite lätt med pekfingret och så backar han. Tror han backar runt en fem meter just nu faktiskt ;D Dutti ponny. Om någon vill veta hur jag började med det, så kommentera så ska jag förklara utförligt :)
Skrittade lite utan utrustning på honom med, han har dock inte riktigt fattat hela grejen med vikthjälperna xD Men det kommer väl sen förhoppningsvis.

Gjorde väl detta i 20 minuter kanske.. Sen så blev jag ganska inspirationslös, och då tänkte jag, äsch vi skrittar ut en runda! Så han fick gå och beta lite i paddocken(är lite gräs på kanterna) i 10 minuter, sen hämtade jag sadel och träns och tog på honom i paddocken och skrittade iväg. Blev en lång runda, red först mot byn sen in på en grusväg som jag ridit med Tesan innan, och då vek vi av efter ett tag in i skogen. Men nu bara skrittade vi på, han med öronen rakt fram och i rask takt. Och jag sittandes på ryggen sjungandes "Moves like jagger".
Sentimental värdebild, Harpo ca en halvtimme innan jag skrev på ägarkontraktet ;)

Blev så stolt över min plutt, eftersom vi alrig ridit där innan och han knappt nojjade nånting. Sen så kom vi till en hage där det stod två hästar och Harpo blev helt överlycklig och typ "ÅH FINNS DET MER KOMPISAR HÄR! :D". Sen så vände vi där, för klockan började närma sig halv sex, och som ni vet är ju älgjakten igång lite smått. Så kändes mindre säkert mitt ute till skogs xD Hoppade sen efter ett tag av och promenerade och sprang lite löst med honom hem, då blir han lite lycklig och drar upp och ner med huvudet sammtidigt som vi springer där i ponnytrav mitt på grusvägen.. så kul! :)
Blev en väldigt lång skritt-runda, skulle väl uppskatta för er sävsjöbor att det är lite längre än solhemsrundan iaf :)

Snabb update!

Måste kila iväg ganska snabbt, så uppdaterar lite om Fredagens ridtur.
Han fick i början bestämma var han ville gå, men efter att vi hamnade mitt ute på en äng i ingenstans så fick jag ta lite intiativ. Så blev vanliga rundan, men Harpo fick välja gångarter. Och han var ganska pigg så fick hålla in honom istället. Vill ta uppträningen lite succesivt så han inte får några skador. Och för snällhetens skull, inte kul att bli pressad till 110 direkt ;P Blev blandade gångarter och mycket grästugg.. Gick även halva rundan tillbaka sen, det är verkligen hur mysigt som helst! Ni som inte gör det, GÖR DET!

Sprayflaskan!

Sådärja! Now im back.


Harpo har sedan så långt bak jag kan minnas varit rädd för pälsglanssprayflaskan. Vilket många hästar är, eller dom flesta hästarna tycker väl mest att det är lite läskigt och gillar väl inte känslan av kallt konstigtluktande vatten som kommer genom en konstig flaska som ger ett konstigt ljud. Alltså ganska onaturligt, så det är förstående.

Men Harpo har verkligen varit rädd för den, vet för många år sedan när jag skulle spraya pälsglans på halsen på honom i spiltan(inför en rykttävling) och han i princip fick panik. Ryggande våldsamt, drog med huvudet och studsade till. Sedan dess har jag undvikit att spraya på honom, och istället spraya på en borste om jag nu ska ha pälsglans på kroppen. Svansen är ju inga problem, eftersom det verken syns eller känns. Men visst, han reagerade smått på ljudet, men inte farligt alls.
Nu har jag ju chansen att träna bort detta, och visa att det inte är farligt. Och ett mindre problem som jag har nu är hans flöööötiga pannlugg. Och visst, jag började ju inte där ifrån början. Men vill ändå visa hur långt vi har kommit på vägen :) Så varsågoda! Ett litet filmklipp från igår:
Approach and Retreat kan du läsa om i en del av den inte än färdigkomponerade artikelserien, The friendly game.
Detta har givetvis tagit sin lilla tid, så filmen är bara en liten snabb genomgång. Man ska aldrig gå för snabbt fram, men detta har jag åstadkommit på 2 månader. Så somsagt, ta det sakta och försiktigt! Ett steg i taget :)

Uppdatering!

Hann inte uppdatera igår, och idag har internet legat nere hela dagen. Och nu ska jag hoppa in i duschen och sen äta, hinner kanske uppdatera sen. Men ska skriva lite memo här så jag minns, för har lite idéer :)
  • Video på sprayflasks avvänjning
  • Hagarna
  • Övertramp
  • Och självklart gårdagens och dagens rid/kommunikations träning :)
Så welcome back ;D

Alla skorna på!

Sådär, nu har han alla skor på igen :) Tanken var promenad i skogen idag, men vädret tillät oss inte direkt ;S Blir mörkt så gräsligt fort också, och jag som är livrädd för älgar och grävlingar xD Höhö. Men imon blir det någonting iaf! Då skiter jag i vädret :) Mockade även åt Icia och Killen idag, är mysigt att bara vara i stallet och ha mysdagar. Och MYYYYSA, kanske märks att jag är på myshumör idag. Nehepp, en kopp varm choklad och en gosig filt + bra film!
Söte

Bruksridning!

Jenny pratade även om lite bruksridning. Någonting som även jag tycker är intressant, eftersom det är mkt horsemanship i det. Hon tävlar även i det, och frågade om jag ville hänga på någon gång. Kommer bli skitkul! Om inte med häst så utan :) Det roliga är med det att inte hästen behöver vara i toppkondis för att träna, vilket inte min ängel är just nu dels pga ålder också. Är ju inte så att jag skulle få för mig att börja tävla dressyr med honom. Men bruksridning.. intressant :)

Körningen!

Sådär, precis hemkommen från Jenny som visade mig lite selar och lärde mig massor av saker om körning osv. Är som en helt annan värld ju! :P Men kul verkar det vara. Verkar ganska spikat att det blir en loksele istället för bröstsele, kan måla lite varför! Han har inte den kroppen så en bröstsele skulle passa bra helt enkelt.
Här ligger seles bra på hästen, eftersom hästen ska dra rockarden eller vagnen med bringan/bogen. Hästen har alltså tillräckligt smal hals och tillräckligt stor bog för att den ska kunna göra detta med denna selen utan att den trycker emot luftstrupen.
Här är då Harpo med sele(bilden är tagen av Hanna Carlsson). Om ni jämför hans kroppstyp med föregående häst, så ser ni att hans hals är lägre ansatt, alltså så är hans bog även mycket mindre. Vilket betyder att bröstselen kommer att trycka emot hans luftstrupa istället för att han drar vagnen med bogen och skulderna som han ska.
Alltså är en loksele ett bättre alternativ för min pålle! Eftersom den inte sitter åt just nere vid halsstrupen(är som ett mellanrum där nere) Utan han kommer dra mer med skulderna, och givetvis ryggen och rumpan när det blir tyngre lass ;)

Dagens stall!

Vet inte varför jag skriver idag, lr jo det vet jag. Var som vanligt ute idag, mockade även till Icia och Killen(vi hjälps åt ibland när den ena eller andra inte kan). Klippte manen även lite snabbt idag, men ska göra resten imon. Kan ju inte rida pga tappskon, men hon kommer på torsdag så är bara att tuta och köra efter det. Han har i princip snart gjort klart sitt byte av päls så vitt jag kan se ;)
Såhär stökigt var det i Harpos box idag:
Bajs och kiss fritt spritt över halva boxen!
Iaf, har ju pratat om att köra in honom. Men har ju liksom blivit mkt snack ingen verkstad med den biten. Så nu har jag bestämt mig för att ta tag i den, så skrev en "annons" på smålands hästutrustning och frågade om någon kunde hjälpa mig. Gissa om det var många som svarade? Blev skitglad, är ju superamatör. Så imon ska jag åka till en tjej som heter Jenny Holmkvist och hon ska hjälpa mig med diverse saker, typ visa hur en sele ser ut xD
Önska mig lycka till är faktiskt ganska nervös! Man vill ju inte framstå som värsta amatören liksom.

Skoooor

Harpo skoddes tillsammans med Icia och Killen i lördags btw!
Idag när jag tog in honom på kvällen så haltade han, blev livrädd och tänkte senor eller hovböld direkt!
Men försökte ta det passivt och kratsade först den hoven det såg ut som han haltade på, för kände på benen och ingen var öm. Ingen sten i den hoven, f''''n tänkte jag och gick panikslaget till andra foten för att leta efter någon sten där. Då visar det dig att han har tappat den skon... Drog en pust av lättnad samtidigt som jag tycker det är lite drygt att han ska tappa precis när han är nyskodd. Men är ju då som det är troligast att han tappar, iom att skona inte riktigt är "ingångna".

Nu så!

Andledningen till att jag inte har uppdaterat är för att jag inte har ridit eller gjort någon andsträngande träning för honom. Som jag nämnt håller han på att sätta päls, vilket gör att han blir ganska känslig och väldigt lätt svettig. Så han får stå i lite vila tills hela processen är klar :) Skrittade en runda med honom igår, i kanske 30 minuter. Och han var jättesvettig efteråt! Och ja, kollade givetsvis febern som låg på stadiga 37,1 grader. Och han var i övrigt pigg och glad. Så nu gäller det bara till att vänta ut pälsen! :)
Är för övrigt i princip varje dag i stallet, och mockar/fodrar/borstar. Så ni inte tror att jag skiter i honom helt ;P Tycker det är bäst för honom nu :)

RSS 2.0