Börjat klicka på riktigt!

Har inte tränat mark på hur länge som helst, om man bortser från buga i boxen. Men har väl tränat mark med honom kanske 5 gånger på ett halvår. Och denna veckan har jag tränat 2 gånger, och han är helt fantastisk...
 
Känns som vi förstår varandra på ett helt annat sätt, att jag förstår honom och han förstår mig. Märker detta när vi kör löst och han lyssnar på varenda kroppsrörelse och verkligen har koll, och jag känner honom på ett annat sätt. Ja det är oförklarligt, men är det någonsin nått annat när det handlar om dom fyrbenta.
Jag kommer sakta med säkert spara ut hans vackra man igen, och börja rida mindre förmodligen och försöka återuppta körningen. Så dags att damma av rockarden i skjulet!
 
Håller på att lära honom ett nytt trick, men det kommer vara hemligt tills vidare ;)

Födelsedag!

Fyllde 19 i lördags, därav uppdateringen. Usch, börjar känna mig riktigt gammal och gaggig nu...
Aja Nästa år fyller ju Harpo 24 år, så han är ju fortf äldre!
 
Åldringen har fått stå nu i fyra dagar, dåligastesamvetet.nu...
Och idag verkar det ju himla roligt att göra nått, om man vill drunkna. 
Kommer säkerligen skriva någon artikelserie, antingen under dagen eller imon!
 
Världelöstblogginläggsåhimlaintressantnot

Dagen!

Uppdateringen blir lite lidande, men tanken är ju inte att jag ska uppdatera tre gånger om dagen direkt. Tror dom som läser också skulle tröttna ifall jag bara la upp meningslösa inlägg om att jag "först mockade, sen gjorde maten, sen borstade osv osv".
 
Idag va rdet iaf en lite speciell dag! Var ute hos en tjej som heter Cassandra som jag känner sen tidigare, hon kontaktade mig och sa att hennes häst var stressig och ville ha lite hjälp med NH och hur man börjar.
Hästen är ett fullblod, en fd. galoppör vid namn Valborg. Mysig individ som jag direkt när hon stod i gången började med att sänka huvudet på för att hon skulle lugna sig och slappna av.
Att sänka huvudet på hästen har ett särskilt värde. Sänkt huvud betyder för hästen att det är lugnt (som när han betar), h*n kan koppla av och känna sig trygg.
 
Sedan började vi med lite ledträning, basisk träning med andra ord. Cassandra visade hur hon brukade leda Valborg till och från hagen, och Valborg var väldigt mycket på och tryckte upp bogen mot Cassandra och skulle dominera över henne kan man säga. Hon gick även före ibland som dom flesta hästar gör som man inte har ledtränat med.
Jag tog över en stund och visade var jag ville ha henne och att hon hela tiden skulle lyssna, en häst som brister lite i respekten måste man kunna säga till. Man ska absolut inte vara orättvis mot hästen, men man ska säga till precis så mycket så dom lyssnar. Och dom gör inte det och man står och drar lite i grimskaftet och säger "hallå hästen, kan du flytta på dig snälla?". Det är dit man vill komma, och det är därifrån man ska börja och gradvis höja trycken och pressen till hästen gör det. Att ge hästen en chans att göra rätt innan man pressar den.
(Det var även en liten naffsig plutt som vi gjorde lite med, men det var inget jätteseriöst utan lite mer lära känna gå i princip, han var väldigt egen om man säger så. Men lyssnade väldigt bra i ledningen!)

 
Valborg var väldigt trevlig att jobba med när hon började lyssna, och man kan säga att efter ett tag av tjaffsighet så bestämde sig damen att lyssna. Mycket stanna-gå, gå-stanna. Backningen tyckte hon var lite svårare.
Cassandra tog över grimskaftet och det gick jättebra då också, och hon hade känslan ganska direkt på var hon ville ha Valborg och när hon skulle säga till.
 
Det är bara att fortsätta för Valborg och Cassandra att öva på ledövningarna för det är där basen sitter :)
 
Fick ett sms innan av Cassandra och är alltid kul och höra att det gått bra, hon skrev och tackade och att det blev mycket skillnad när man tog ut dom i hagen och jobbade på det viset. 
 
Bra dag med andra ord! :)
 

Video på buga!

Hade stallmys idag, plockade isär sadeln och bytte kopparjärn och sen tränade jag lite buga också som jag fick en lite videosnutt på. Det jag måste träna mer på är att han ska ta upp benet för att sedan kunna göra det själv utan att jag håller i det, alltså att man bara behöver peta på det. Och sen att han hittar mer bakans så han kan stanna kvar där nere en stund. :)
 

Hästen blockerar

Det finns många tecken via sitt kroppsspråk som hästar ger oss varje dag, men som vi inte kan läsa för vi förstår dom inte. En sådan sak är när hästen blockerar när man ska gå in på högersidan.
 
Vad jag menar med det är när man ska gå från vänstersidan och inte går bakom hästen utan framför, många hästar blockerar då med sitt huvud genom att dra det åt höger för att vi inte ska in där.
Varför gör hästen detta?
Det är egentligen ganska simpelt, hästen är så otroligt van vid att vi gör allt från vänstersidan. Sitter upp, leder osv. Så den tycker helt enkelt att det är tryggast och bäst från den sida som det brukar vara, och vill hellre att du stannar kvar där istället för att gå över till den mer osäkra sidan.
Hur ska man göra?
Förutom att försöka variera sin hantering genom att göra mer saker från högersidan så hästen känner sig mer bekväm, så ska jag förklara hur du kan göra i läget när det väl händer.
Börja hålla på med hästen från vänstersidan, t.ex. flytta hästen åt sidan, backa den mm lite övningar helt enkelt. Hästen kommer efter ett tag tröttna och tänka "äsch det här var jobbigt/tråkigt". Och då skicka/låta dig gå över till högersidan. Tillslut kommer du inte behöva göra några övningar, nu räcker det med att jag backar honom ett par steg tills han låter mig komma in på högersidan.
Vad du inte ska göra!
Vad otroligt många gör i ett sånt läge är att helt enkelt bara trycka bort hästens huvud, gör inte det. Det kan nästan liknas i ett övergrepp och visar att du inte alls respekterar hästens zon, som om någon går väldigt nära dig även fast du säger nej och sedan knuffar dig.
Kom ihåg att hästen ska respektera dig men du måste även respektera hästen!

Olika sätt att lära hästen

Det finns många olika sätt att lära hästen någonting på, hört någonting som kallas för positiv förstärkning? Här har ni förklaring till dom fyra vanligaste sätten man använder inom träning.
 
Positiv förstärkning - Vi har lagt upp en plan av att hästen ska göra ett beteende, till exempel flytta sig åt vänster. Vi får då ta ner beteendet i små delar, så vi börjar med att hästen ska lägga över vikten åt vänster. När hästen gör detta lägger vi till något för att förstärka detta beteende. Vad vi lägger till är något hästen upplever som något bra, tex att bli kliad, godis etc. Eftersom det är supersvårt att vara tillräckligt tajmad och inte för långsamt använder man sig ofta av en sekundär förstärkare(Jag använder Bra!, Duuuuuuuktig), till exempel en klicker eller ett speciellt ord. När ljudet från denna kommer vet hästen att den kommer att få något eftertraktat.

Negativ förstärkning - Hästen ska även här flytta sig åt vänster. Vi lägger då ett tryck från höger och när hästen flyttar sig åt vänster tar vi bort trycket för att förstärka beteendet. Trycket kan t.ex. vara dina ben när du rider, därför är det viktigt att sluta hålla om när hästen gör rätt. Annars blir hästen lätt "skänkeldöv".

Positiv bestraffning - Hästen flyttar sig åt höger istället för åt vänster. För att få hästen att sluta flytta sig åt höger lägger till något, tex ett spöslag. Används mycket inom ridning när hästen tex ska göra en skänkelvikning och kanske gör tvärtom.

Negativ bestraffning - Hästen skrapar med hoven istället för att flytta sig åt vänster. Vi ignorerar den. Det kan också handla om att vi tex står och kliar varandra (något eftertraktat för hästen) och hästen blir så till sig att den råkar bita dig i axeln, du slutar då klia och vill därigenom få hästen att sluta bita dig när ni står och kliar varandra.


Negativ bestraffning används oftast ihop med positiv förstärkning. Och man kan nog säga att negativ förstärkning ofta används tillsammans med positiv bestraffning.

De fem olika zonerna!

Nh folk delar ofta in hästen i fem olika zoner, anledningen är väl många men för mig är det att man ska veta vilka zoner som gör vad. Och jag kan tex säga att jag kan backa Harpo när jag står mellan Zon 3 och Zon 4, alltså lite lättare uttryck. Har man övat kroppsspåk med sin häst så kommer dessa zoner inte komma som en nyhet för er.
 
 
 
Zon 1 =Z1 Är mulen och nosen den zonen som leder resterande kropp.

zon2 = Z2 Är halsen från bakom öronen hela vägen ner till mitten av bringan fram och ända bak mot manken.(Tillägger att detta är Harpos område där det kliar, och används därför som belöningsområde)

Mellan Z2 och Z3 finns det en tänkt linje, den så kallade driv-linjen. Allt framför linjen stoppar hästen, medan allt bakom denna linjen driver hästen. (Har själv alltid en extra hand, ett spö, en pinne eller vad som helst. Som jag använder mot bogen försiktigt ifall han går för långt fram. Och jag behöver bara lägga den bakom bogen ifall han går för sakta. Oftast utan att röra, utan mest för att visa)

Zon 3 = Z3 är hästens framben, en bit av bringan, ryggen och magen.

Zon 4 = Z4 är hästens motor, dvs bakbenen och rumpan. Hela kraftpaketet så att säga.(Om du longerar och vill få hästen mycket fram så är det bakdelen du fokuserar på, alltså bakom bakdelen kan man säga)

Zon 5 = Z5 är svansen och allt bakom svansen. Så ett driving game bakifrån sker i Z5 och tex vanlig tömkörning är att man inverkar från Z5.

Sist har vi då den delikata zonen och den sitter mitt emellan Z1 och Z2, där är ögonen och öronen och detta område är känsligt just av den anledningen. Den delikata Zonen har jag sett förkortad DZ när man skrivit det.

Sadlar!

Kommer inte på nått intressantare att skriva om, men har en bomlös/läderbomms sadel. En s.k spansk sadel, den köpte jag förra året och den heter Chezz Iberico. Absolut min bästa sadel jag har haft, grymt skön och snygg till tusen. Beställdes från Tyskland förra året, tror jag betalade nånstans mellan 3-4000 för den. Inte farligt för en ny sadel med andra ord! Under sadeln är det flyttbara paneler med kardborrefästen, finns även knästöd som man kan sätta dit under kåpan med hjälp av kardborrefästen.
Använder den mest, givetvis med det mysiga fårskinnsskyddet.
 
Sen har jag en relativt ny sadel(köpte den för ett par månader sedan)l
, en Wintec Cair som jag köpte för fyndpriset 1500. Dom kostar runt 5-6000 nya och denna har bara varit använd i några år och sen legat och samlat damm. Grymt skick iaf, och det som är positivt med den förutom att den var billig är att den är så mångsidig. Den är luftstoppad ist för stoppad med ull eller latex, vilket betyder att den formar sig efter den häst den ligger på. Och den har utbytbara kopparjärn, och det är just därför jag inte använder den nu, för den är för vid. Ska köpa till ett smalare kopparjärn och sen kommer den förmodligen att ligga som ett smäck! Även denna sadel har borttagbara/flyttbara knästöd.
Har inte själv tagit någon bld på den, men är samma modell och är samma skick som den på bilden.
Den är i halvsyntet, vilket jag inte tycker är negativt då man slipper att smörja den lika mycket. Överlag är den iaf den skönaste allroundsadel jag suttit i, men wintecsadlarna är ju även sjukt sköna överlag!
Denna sadel kommer jag använda när jag klättrar eller hoppar eller bara känner för ett litet bryt ifrån den spanska sadeln(inte troligt). Men är alltid bra och ha en allroundsadel :)

Har haft två andra sadlar på honom innan, En Zaldi som jag sålde nu när jag köpte wintecen. Den var lite för smal i mellan bommen.
Och en Barefoot London, bomlös. Skön sadel men för stor i anläggningsytan och hade lite för mkt stöd för mig. VIll gärna ha barbackakänsla :)
 
 

Underbar Video

Här en en underbar video på en tjej vid namn Eva Roemaat och hennes haflingervalack Shilas, ett otroligt exempel på hur starkt band man kan få mellan häst och människa. Säg mig, vem skulle inte vilja ha det såhär?
 

Gårdagen

Igår red jag lite barbacka, körde mycket trav-halt, halt-trav. Bara för att få upp reaktionen och får honom att lyssna, det gör en enorm skillnad när man rider och har en häst som stannar direkt utan att man ska behöva dra och hålla på. Hästen uppskattar det också, och den blir med ens mer lyhörd. 
Har tänkt att jag ska lägga upp en video samt en beskrivning på lite hur jag tänker när jag rider, varför jag väljer att rida i låg och lång form istället för att korta halsen som majoriteten av ryttare gör. Och hur jag lägger upp en ridpass, vad jag börjar med osv.
Men det kommer såfort jag har en video! :)
Förra året

Saga, Fabel och Kristin

Kristin är en bardomsvän till mig, och förra året innan hon bröt benet hjälpte jag henne lite med hennes dräktiga sto Saga. Skrev ett inlägg om det men tänkte friska upp det. Saga är ett 9årigt fjordsto, hon är väl i princip som en fjording är. Envis, envis och ännu mer envis. Förra året gjorde vi bara vanliga ledövningar samt började smått med spansk skritt. Alltså stanna, backa och att följa med. Kristin bröt tyvärr benet och det blev lagt på is, fast man såg en stor skillnad den gången från början av passet till slutet. Saga lyssnar nu mera på stanna, backa osv. Fast hon behöver vara mer alert i sitt tänkande och i kroppen.
Ett tips när hästen är lite småseg är att börja kräva att saker ska ske snabbt när man ber dom om det. Det är samma sak i hagen hos hästarna, du ser ju inte ledarhästen be snällt 5 gånger om en av dom andra hästarna kan flytta på sig. Det sker per automatik, och man kan inte förvänta sig att få respekt från hästen om man inte kräver det. Men man får aldrig glömma att respektera hästen tillbaka!
Saga har numera ett föl vid sidan om, ett halvår gammalt hingstföl som heter Fabel. Jättecharmig liten krabat som gärna myser men naffsar lite för mycket. Vi arbetade med att precis som vi gjorde med Saga förra året, ledträna. Och eftersom det var första gången för Fabel så sätter han ju emot och ifrågasatte det mesta i början, efter en stund ändrade han sig jättemycket och det var många tuggningar där i mellan.(tuggningar= underkastelse och visar att hästen är bekväm med situationen).
Kristin ledde honom i slutet, och jag måste säga att hon har lärt sig mycket det senaste året, om när hon ska korrigera och att läsa hästens kroppsspråk. Det märks väl när en människa kan läsa av hästens kroppsspråk, bara i sättet hur man leder hästen och korrigerar den. Det Kristin blivit mycket bättre på är att läsa hästen och att korrigera den rätt, hon har lärt sig att säga ifrån lite mer men behöver ytterligare kunna säga ifrån mer när det väl behövs för att hästen ska kunna lyssna bättre och inte trampa över henne. Hon är lite för snäll helt enkelt, men det är som man säger. Så man beter sig mot hästen speglar också oftast hur man är mot människor,
Det Fabel behöver öva mer på är att absolut inte gå framför och liksom bara helt enkelt fortsätta att öva på det vi övade på sist, så kommer han bli en riktigt lyhörd pojke en dag.

Uppdatering imon

Imon klockan 07.00 har jag ett tidsinställt inlägg som kommer publiceras, inlägget är om en vad jag så mysig vill kalla "elev" höhö som har utvecklat sig mycket det senaste året! Så kom tillbaka imon vid 7 :)

Harpos och min utveckling

Sedan projektarbetes slut så har jag haft min tränare, Naturligtvisabella ute en gång. Hon visade mig hur jag kunde bättra på inramning/balansering och hur jag lättare skulle ha honom "på plats" vid sidan av mig när jag går så har inte rusar iväg. Man måste med jämna mellanrum påminna honom om vilket avstånd som är okej osv, och det äv äldigt viktigt att man håller samma avstånd hela tiden. Så man liksom är konsekvent. Hon hjälpte mig då även med lite övningar som har fått honom mer lyhörd.
Har även påbörjat buga som nytt trick, har gått jättebra, och han kommer ner men han stannar inte riktigt där. Måste säga att han var mycket vigare är jag först trodde, och kan nog bero på att jag stretchar honom endel.
Har inte tränat alls mycket i övrigt, men däremot har jag varit nere med honom på SÄRK där han stod innan jag köpte honom. Var nere förra veckan och tränade tillsammans med sex andra i min grupp, miljröträning och kommunikation för en hästkarl som heter Thomas Ahlstrand. Han har tränat hästar i tex Arn filmerna och Klara filmen. 
Bara miljöbytet var träning nog kan man säga, men han skötte sig bra min pojke. Och clinicen var intressant, inte hur jag tränar min pojke helt och hållet, men principen är ju oftast likadan. Men det är bara lärorikt att höra andra åsikter.
Tror inte att det är så mycket mer som har hänt, är det nu någonting jag hat glömt som jag kommer på sen så fyller jag i det. Och är det någon som har någon fråga så är det givetvis bara att köra på!

Comeback?

Funderar på en liten comeback då mycket saker händer som jag vill ha ner på skrift. Är mycket som har ändrats sen ett år tillbaka när jag startade blogge, och istället för att enbart vara den som lär sig så har jag haft chansen att få lära ut lite den senaste tiden. Och det är verkligen skitkul! Så jag tänkte att jag skulle börja skriva lite inlägg då och då för att kunna se tillbaka lite vad jag har tränat på med andra osv.
Så jag hoppas att det finns lite intresse från mina läsare som faktiskt har varit inne här även fast jag inte varit aktiv, för jag kommer skriva i vilket fall. Men lite respons är alltid roligt! ;)

RSS 2.0