Visste ni att...

... Att hästar ibland skapar "hjärnspöken" för att träna sin flyktinstinkt? Sant, idag "flydde" Harpo från bäcken som vi ridit förbi säkert 15 gånger innan. Hästar gör även detta när dom är understimulerade, vilket Harpo är nu när jag inte har hunnit rida honom pg.a. jobb.
:)

Uteritt med massor av flugor!

Red ut idag, var lite tveksam med tanke på hur det gick förra gången jag var själv. Vill ju inte att Harpo och jag går back i tilliten mer. Men red iaf "Rundan" idag, och visst att han var överenergisk och tittig, men gick jättebra :)
Så det var en ganska svettig och flugbiten Harpo som gick ut i hagen idag ;) Good work!
Switschade även honom idag, eftersom jag hittade en fästing på honom förra veckan. Knölarna har gått ner, vilket är hur skönt som helst..<3
Irma och Harpo för några veckor sedan ;D

Uteritten!

Gick mer än bra! Märks att han har fått vila ett tag nu ;) Hans kondis är inte den bästa. Men han var både pigg och lugn. Lyckades till och med korsa en liten äcklig träbro ;) Dutti ponni!

Är lite...

.. ledsen över att jag inte har haft tid för att blogga faktiskt. Eftersom jag har tappat i princip alla läsare, och när jag väl kommer ha tid igen så får man börja om från 0...
Aja, idag är det äntligen dags för en uteritt! Var ett tag sen eftersom han var så grymt fjollig och uppspelt förra gången. Men nu ska vi rida med Tesan och Killen, så nu blir han nog lite "Ridskolehäst" igen. Som han ofta brukar bli när man rider med andra ;)
Känns även skönt och ha avklarat mer än en vecka på jobbet. Vilket var det tuffaste veckan också, har jobbat från Måndag förra veckan till måndag denna veckan. Men endast en ledig dag. Jag har alltså jobbat hela helgen! ;P
Men aja, vet att pengarna kommer gå till en rockard sen, och det känns bra!!
Kommer troligtvis mer uppdatering om uteritten ikväll eller imorgon!
Ha det gött allihop! :)

The first day, of the rest of my life - TID

Har som jag tidigare sa ingen tid till verken blogg eller ridning nu när jag jobbar på lite konstigare tider.
Så är vila för både bloggen och Harpo, han går ju trots allt på bete.
Men vill ändå hålla igång honom så man slipper sätta igång honom helt sen till hösten, så longerar mycket och så nu. Gjorde det idag, hade en s.k. "Delad tur" på jobbet. Jobbade från 08.00 till 13.00 och började igen 17.00 till 21.00. Däremmelan åkte jga till Harpo och longerade honom. Han jobbar på bra trots vila på nästan en vecka.. Kul att se :)
Men kommer iaf skriva varenda motionspass för Harpo här, så jag själv ska kunna hålla reda på det. Men kan vara så att det blir mindre detaljerat.
Kram på er ;D

The first day, of the rest of my life - gaaaalet

Asså, man har verkligen INGEN fritid över när man jobbar!
Red iaf igår efter jobbet, typ runt 8 lr kanske till och med efter. Blev ett relativt hårt dressyrpass, vilket verkligen behövdes. Man kan ju inte säga att han va lugn, utan väldigt energisk även vid avtravningen. Men han gick jättebra, säkte sig pytteliiten ner i galoppen på volt, STOR framsteg enligt mig. Speciellt eftersom han har väldigt svårt för att bära sig. Gjorde allt möjligt, red igenom honom helt enkelt. Halter med vikthjälper, övergångar, galoppfattningar, skänkelvikning och öppna.. Galopperade även av lite energi på ängen innan jag fortsatte i paddocken, det är.. Awesome.

Min pigga och nojiga häst var mycket nöjd frammåt slutet och sökte sig självmant ner i skritten även fast han hängde lite på bettet. :) Men men, man kan inte begära allt.
Idag blev det inget, har inte hunnit, jobbade från ett till nio. Så bad Tesan att smörja inte knölarna, som troligtvis är blinningsbett. Får se hur det blir imon, jobbar likadant då.
Och det kommer bli mer uppdatering sen, jobbar så späckat denna veckan bara. ALLA dagar, inklusive helg förutom torsdag. Och jobbar även mändag nästa vecka.. Så ni fattar att man är ganska slut när man kommer hem :P'

The first day, of the rest of my life - Sammanfattning

Har haft ett ganska fullt schema, och har inte haft tid eller lust eftersom det har gått mindre bra nu ett tag... Men ska iaf sammanfatta dom sista tre dagarna :)


Fredag - Skulle rida ut den sk. stora rundan. Som jag inte har ridit mer än en gång, vilket var med Killen och Tesan. Han var väldigt uppspelt, och när vi mötte en jättestor sten i skogen så var det bara att ge upp, för gick inte att få fram honom. Han satt fast i marken som en sten själv, och drog så fort man satt för mkt press på honom. Bara vände och drog. Provade att försöka leda förbi honom, vi kom närmare stenen, men det funkade inte. När man leder hästen förbi nånting läskigt så ser hästen en som en bra och stark ledare. Istället för att sitta på ryggen och vara som en rovdjur, slå, sparka och skrika. Vilket oftast förvärrar situationen.
Men gick somsagt inte, så vände istället. Han hade för mycket överskottsenergi för jag inte hade ridit honom på jättelänge, eller för att jag inte kunnat. Så är mitt egna fel.

Lördag - Longerade honom på ängen så han fick ta ut lite energi. Blev många bakutspark osv.

Söndag - Markarbete i paddocken. Longerade både löst och med lina, även lite frihetsdressyr. Han skötte sig MER än bra, han var jätteduktig och sökte sig neråt även vid löslongeringen. Är jättenöjd idag, eftersom det gått mindre bra dom senaste dagarna. Och idag var han exemplarisk!
Börjar jobba imon, så var därför ni bara fick en liten sammanfattning, ska nämligen upp vid 5 ;P

Yey

Indianerna sa: I allas liv pågår en fruktansvärd kamp-en kamp mellan två vargar. Den ena vargen är rädsla, ilska, negativitet, arrogans och bitterhet. Den andra är glädje, ödmjukhet, positivitet, tillit, generositet, sanning, mildhet och medkänsla.

Ett av barnen frågade sin farfar, vilken varg vinner? Den gamla såg honom i ögonen och sa, "den du matar!".


Dag 1 - Presentation av mig själv

Ja, jag heter då Sandra och fyller 18 år i November. Jag bor i småland - Sävsjö och här har jag bott hela mitt liv, i samma radhus. Jag bor tillsammans med min mamma och min bror. Jag börjar nu i höst 3dje året på gymnasiet, och går Omvårdnadsprogrammet. Har även en fantastisk pojkvän som jag träffade så tidigt som 2008, jag var 14 han var 16 :)
Har även en liten söt kisse vid namn Steffi, även kallad snörpan, majsan, bajsan och tusen andra saker.
Kommer knappt på något mera. Är det något så äre bara att fråga! :)

Lista!

Hittade en sådan här orginell liten lista som jag tänkte skrapa mig igenom ;D

Dag 1 - Presentation av mig själv

Dag 2 - Presentation av mina hästar
Dag 3 - Min första häst
Dag 4 - Det här äter mina hästar
Dag 5 - Det här har jag med mig på tävling
Dag 6 - Mitt mål med ridningen
Dag 7 - Min bakgrund
Dag 8 - Pinsammaste situationen med hästar
Dag 9 - En perfekt dag i stallet
Dag 10 - Min utrustning
Dag 11 - Hästbloggar jag läser
Dag 12 - Hästens utrustning
Dag 13 - Om jag skulle vara tvungen att byta häst med nån skulle jag välja
Dag 14 - Min drömhäst
Dag 15 - Mina drömmar

Dag 16 - Min önskelista

Dag 17 - Mina tränare
Dag 18 - Jag gillar
Dag 19 - En häst jag saknar
Dag 20 - Veterinär, hovslagare, massör osv..
Dag 21 - Fula ovanor
Dag 22 - Jag gillar inte
Dag 23 - En hoppträning
Dag 24 - Jag måste träna på
Dag 25 - Meriter

Dag 26 - Mina rädslor

Dag 27 - En stund jag aldrig kommer att glömma
Dag 28 - Favoritmärke
Dag 29 - Bilder på mig från tävlingar
Dag 30 - Mitt drömstall


Gulligt

Haha gulligt värre, har ju varit på Öland nu i några dagar så har inte kunnat blogga. Sen är det ju knappt någon som läser bloggen eller kommenterar. Så nu när jag är hemkommen fick jag värsta gulliga kommentaren av en tjej vid namn Evelina ;)

Red också lite i lördags.. lr var det söndags? Iaf så red jag barbacka med träns i padocken och på ängarna.. Mycket mysigt, förutom att han var väldigt ofokuserad.
Men idag ska jag rida är det tänkt, han kommer troligtvis vara superknäpp och pigg nu, eftersom jag inte ridit på länge ^^
Aja, mer update ikväll!

Motivation..

Har ingen motivation att blogga för tillfället, delvis för att andelen som läser min blogg är så få. Sen är det ju foten som är knäpp med :P
Men ska försöka rida lite i paddocken barbacka idag, får se om det blir brideless.. yeeep.

Ödets ironi

Ödets ironi är när man djärvt har ridit utan sadel och träns, och när man sedan ska hoppa av hästen så slår man foten rakt i en stubbe. Och får en superstukning så man inte ens kan stödja på benet. Irony of fate...

Jag kommer alltså inte rida idag, så Harpo får vila..

Jag älskar dig

The first day, of the rest of my life

Shit glömde bort bloggen totalt x) Sry 4 that.
Dagen har varit helt underbar! Har dessutom en jättestukade fot/häl.
Tränade från marken med kommunikation, och idag lyssnade han verkligen! Ibland blir han väldigt okoncentrerad och fokuserar på saker runt omkring sig. Var även på granngården och köpte ett dressyrspö som inte vibblar så mycket och är lite kortare, köpte också lite hästgodis(som var väldigt poppis!) och en belöningspåse på hundavdelningen ;) Tack Elin för tipset!

"Fusk buga"

Tränade somsagt lite kommunikation,-.,,.- BLÄÄ NU FLÖG EN NATTFJÄRIL IN I MUNNEN PÅ MIG uaaaak..
Gick bättre än vanligt, mamma var på plats och SKULLE filmat. Men blev upptagen med att prata med Ann marie, hon som äger stället. Så blev ingen film.

Puss

Red också lite brideless, gick också mycket bättre än vanligt. Tränade fram, backa och svänga. Det sitter ju inte riktigt, men är på god väg! Travade även och gjorde någon galoppfattning.
Tränade mycket backa idag från marken, att han ska känna min energi. Så står framför honom och vibblar lite med spöet, och kan stolt säga att han backar fem meter utan någon annan kontakt än atmosfären HÖHÖ, lät flummigt och bra.

Spansk skritt, dutti ponny!

Yes, och sen när jag skulle hoppa av honom så hoppade jag av så högra foten/hälen hamnade RAKT på en stubbe. Det bara knäckte till. Och nu kan jag inte ens stödja på den.. JAPP, kul.. Verkligen.

Alla bilder är fotade av Hanna Carlsson!

The Yo-Yo Game

Nu har vi kommit till den fjärde leken, och kommer därmed ett steg närmre vidareutbildning. Man brukar säga att de tre första lekarna är grundade på sto-fölrelationen, medan de fyra återstående är mer baserade på flockmedlem-flockmedlemrelationen. Innan man man går vidare med de här lekarna är det viktigt att hästen och människan är helt säkra på de tidigare då allt man gör nu bygger på vad man kan sedan innan.


Om ni genom The Driving Game tränat på att rygga för en lätt signal, kommer denna att bli en barnlek för er. The Yo-Yo Game eller Jojoleken utvecklar ditt så kallade Drive and Draw. Har du mycket Drive på din häst är den lätt att flytta bort från dig, medan du har lättare att få den att komma tillbaka om du har mycket Draw.


Första delen av leken är att hästen ska backa när du vigglar i repet. Här är det viktigt att ni tränat på The Driving Game, så att hästen är bekant med signalen. Ge eftergift så fort hästen backar, men ta sedan upp backningen på nytt tills hästen backat hela repet ut. Detta tränar er Drive.
Andra delen innebär att hästen står stilla i änden av repet och väntar på en signal från dig. Målet är att den ska kunna få sin belöning även utan någon fysisk kontakt, alltså att den lär sig att uppskatta vilan och eftergiften som beröm. Börjar den gå mot dig så backar du lugnt tillbaka den, och väntar tills hästen står stilla med fokus på dig.


Då går du vidare till tredje delen vilket är inkallningen. Sjunk ihop med hållningen, luta dig framåt och "kamma" repet. Alltså låt det glida genom händerna utan att hästen känner något tryck (tänk dig en hamster som springer i händerna, samma känsla ska det vara med repet). Kanske kommer hästen mot dig, och då är det jättebra. Annars kan du behöva gå upp i fas, och ta lite mer motstånd i repet när du låter det glida genom händerna. Öka trycket gradvis, tills hästen kommer mot dig. Släpp då genast efter, räta upp dig och beröm hästen när den kommer fram! Detta tränar er Draw.


Öva på detta tills du kan stå på samma ställe och få hästen att backa hela repet ut genom en lätt signal, vänta och sedan komma tillbaka när du sänker handen och bjuder in den. Ni kan då börja leka över en bom, mellan en "port" eller kanske till och med in i transporten?

Uteritt!

Igår så blev det uteritt, och tog med mig en kompis. SÅ jag red Killen och hon Harpo... Tyvärr hade Killen tappat en baksko, så blev ingen trav på grusväg och sånt. Men gick i övrigt jättebra... Gah, som nån kanske märker är jag inte jättemotiverad till att skriva jus nu x) Är inte så motiverad till någonting faktiskt.. Har ingen aning om vad jag ska göra med plutten idag..!

Gaah

Skrev att jag hade beställt böcker.. "Tydligen" så har jag inte det, för tyckte det var lite märkligt att jag inte fått någon orderbekräftelse. Så kontaktade kundtjänst och frågade, och japp, enligt dom har jag inte beställt nånting. Och nu är boken som jag verkligen ville ha "Lär känna din häst" slut. Gaah, tror nästan att dom fejkade det och bestämde sig för att ogiltiga min beställning bara för att det inte var några böcker kvar när jag beställde den. Är helt hundra på att jag beställde den... Skit cdon...

Iaf, idag ska jag och en kompis rid ut. Jag på Killen och hon på Harpo. Så det blir kul ;D

Böcker!

Juste, klickade hem några böcker från Cdon.com höromdagen ;D Behöver lite inspiration och markövningar, så googlar lite och var många som rekommenderade boken Lär känna din häst - träning från marken.
Och såg även att den var på någon slags sommarrea, var typ 2 för 149. Och Denna kostade i vanliga fall 179 kr, så var ju lika bra och lägga på en till ;) Så blev även Den svenska hästhanboken - den kompletta handboken för hästägare och ryttare. Ville typ beställa alla hästböcker, är inte den som läser så mycket i vanliga fall... Men när det gäller hästar!


The first day, of the rest of my life

Idag blev det lite allt möjligt! Först körde jag lite kommunikation löst, sen lite volt.
sa
Dagens outfit: Repgrimma och ledrep ;) Och toffs av någon andledning, glömde när jag rengjorde ögonen xD


Red också lite. Tanken var från början att jag skulle löshoppa honom lite lätt, hade nog ett hinder på 30 cm. Att försöka få honom motiverad till att hoppa fritt så att säga. Men han hade inget intresse av det alls, så visst tänkte jag. Då gör vi något annat.
Red i både ledrep och brideless. Tejpade fast kameran på en av stolparna xD Så ni får lite film sen när jag har tid till att redigera den ;D
Lite screen shots. Vänster tass - Höger tass

Just i nuläget är det verkligen motivationen som behöver övas på, man får ingenting gratis liksom. Och jag vill inte tvinga fram det heller.
Måste också påpeka hur underbart det är att rida i ledrep, är hur skönt som helst för handen att hålla i. Och är liksom mer tyngd i den så känns lite levande. Också att rida brideless(utan nånting) Är en speciell känsla när det väl vill sig. Då gäller det verkligen att hästen själv vill göra det, speciellt om hästen inte är van vid vikthjälper som min lilla plutt är ;P Är väldigt nyttigt dock, speciellt om man har en häst som vill arbeta. För då lyssnar den verkligen och försöker, och på så sätt blir den mer känslig mot vikthjälperna :)
s
När jag skulle ta bort hindret knöt jag ledrepet runt hans hals i ena änden och bommen i den andra. Måste ju börja öva nu ;D Hur duktig som helst var han! Brydde sig ingenting :)

Gårdagen

Japp, blev ingen uppdatering igår heller. Somnade som en stock nästan direkt efter förra inlägget x)
Iaf så frågade en kompis, vill inte nämna nåra namn men vi kan kalla henne Kristin. ;) Om jag hade lust och hänga med till Trollhättan för att kolla på ett halvblod -90 som hon ska ha som sällskap till sitt dräktiga fjordsto. Var bara henne och hennes kille, och hon kände att hon ville ha med nån mer hästmänniska.
Halvblodet är ju såklart även ridbart.

Var en lååång bilresa upp och tillbaka till trållhättan, speciellt om man knappt sovit två timmar på natten för att gå upp klockan 7.
Väl där så pratade vi med ägaren om diverse saker, och jag kände om klämde på diverse ställen på hästen. Kände mig som en riktigt expert ;D Sen ledde först Kristin hästen ett varv på en slags rund volt, och sen gjorde jag detsamma.
Bloody Mary "Mira"


Efter det var det dags för provridning, först red ägaren, sen jag och till sist Kristin. Hästen var väldigt lätt att ställa, men lite hård i sidorna. Samlade sig mycket lätt med tanke på ålderna och att hon inte var riden så mycket den sista tiden. Och i övrigt mycket trevlig att rida. Vilket Kristin också tyckte, så blev tillslut ett hästköp. Ägaren var väldigt ledsen, hon hade haft hästen i 11 år men kunde inte ha kvar den pga att hon fått en hjärtattack förra året. Så var väldigt jobbigt att se, tänker ju bar apå hur ledsen jag skulle bli om jag skulle vara tvungen att sälja lilla Harpo.
Resan hem gick väldigt bra, precis som på och avlastningen. Var väl hemma runt klockan 8. Så somsagt en lång dag!
Så hann int åk ut till Harpo, så blev vila för hans del. Tror inte han är alltför ledsen över det ;)

ÄNTLIGEN - Dagens klipp

Puuh, har haft fullt upp idag x) Har varit med en kompis och kollat på häst. Men mer om det sen!
Här har ni videon! Min labtop hängde sig igår, så fick göra om allt på min brors dator. Och efter det laddade jag upp det på youtube, och då fick ju inte ljudspåret vara med, självklart...
Då tänkte jag Vify lr vad det nu heter. Men där får man max ladda upp 5 minuter och 300 mb. Så blev tillslut Vimeo. Tänkte lägga ut det idag på morgonen, men försov mig xD
Eftersom jag lagt ner så mkt tid på den, får det bli Dagens klipp ;D

Detta är när jag rider den s.k "Rundan". Efter galoppen på ängen ser ni den där stigen i skogen som varit en väg en gång i tiden. Som leder upp mot en äcklig gammal tomt/hus där det är en fyrkant som inte vill växa längre, plus ett äckligt träd x)


Filmen!!

Blir helt galen, tar hur lång tid som helst att göra den från ett projekt till film... Ha väntat i 10 minuter nu och den har gjort typ 8%, sen ska den laddas upp på youtube med. Och sen får ni kolla! ;D

The first day, of the rest of my life

Idag blev det en mysig uteritt! Och jag filmade ganska mycket, så ska komponera ihop en film sen ;) U cant miss it! Är Bl.a. galopp på äng och ridning i tätskog ;)

RSS 2.0