The Driving Game

Nummer tre av The Seven Games heter The Driving Game eller Flyttaleken är en utveckling av lek nummer två. I The Porcupine Game fick ni lära er att flytta för fysiskt tryck, och den enda skillnaden mellan lekarna är att ni nu ska få lära er att göra det utan tryck eller med psykiskt tryck.


Du har säkert sett två hästar i hagen, där den ene bara behöver lägga bak ett öra för att den andre ska flytta på sig. Detta är vad vi härmar i The Driving Game. Genom att vicka på fingret får vi hästen att backa, genom att titta mot bakdelen får vi den att flytta sig runt, och genom att hålla handen mot hästens mule flyttar den framdelen runt sin bakdel.


Faser använder vi oss av även här. Fas ett innebär bara att vi fokuserar psykiskt på punkten vi vill flytta, och det krävs mycket träning för att lära sig att behärska tanken så att man kan flytta hästen enbart för det. Vad de resterande faserna innebär beror på vilken del av hästen vi vill flytta.


Precis som i The Porcupine Game, är det eftergiften som lär hästen. Hästar är mycket känsliga och läser av alla våra signaler. Även om vi inte fysiskt lägger något tryck på hästen här, är det viktigt att släppa all press så fort vi får en reaktion.


För att be hästen att backa genom The Driving Game "vigglar" man - skakar lätt - i repet. Man börjar med fas ett - att fokusera psykiskt - därefter höjer man pekfingret som håller i repet och rör fingret lätt fram och tillbaka. Nästa fas är att vi fäller ned fingret och istället skakar med handleden. Får vi ingen reaktion är nästa fas att vi skakar med underarmen, och till sist med hela armen. En del hästar förstår redan vid pekfingret, medan andra inte flyttar sig förrän man kommer upp i fas.


Vill du flytta framdelen, så är tryckpunkterna precis samma som i The Porcupine Game (knuten på repgrimman och bogen), bara det att vi nu först lägger trycket i luften. Tänk dig att du skakar bort vatten från händerna, och öka intensiteten tills du är så högt upp i fas att du rör vid hästen. Vid minsta reaktion är det viktigt att genast sänka händerna och andas ut.
För att flytta bakdelen börjar du med att fokusera på den, ungefär vid virveln. Sänk överkroppen så att du går hukande, och gunga lätt med repet mot bakdelen. Gunga sedan kraftigare och kraftigare, tills repet snurrar i hög fart. Flyttar hästen fortfarande inte på sig, så sakta ned repet och låt det sedan träffa bakdelen. Det är viktigt att det inte blir en kraftfull smäll, utan bara en touchering som säger "Hallå! Flytta dig!".


Även om du alltid måste gå upp i fas fyra innan du får en reaktion, är det viktigt att varje gång börja om vid fas ett. Om du direkt börjar "skrika" på hästen får den aldrig en chans att flytta sig för den lilla signalen, och du behöver varje gång vara lika högljudd. Börjar du med en liten signal varje gång, kommer hästen snart att se ett samband och börjar tänka "hur kan jag få min människa att sluta skaka i mitt rep?". Därefter lär den sig att ju snabbare den är, desto trevligare blir det. Din häst kommer att tänka "Ha ha, vad smart jag är som flyttar mig innan hon ens säger till mig!". Din idé - blir hästens idé.


När du och din häst lärt er grunderna i leken, kan du börja exprimentera mer med hur och var du kan flytta den. Kan du gå vid hästens bakdel och psykiskt driva den framför dig? Kan du få hästen att sänka nacken utan att röra vid den?



Alla bilder är alltså lika lånade som texten!

Kommentarer
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Sommarjobbar du idag? :) Tänkte eftersom du skrev det här vid HALV SJU! :O



Svar. Haha, tack ;) det var ganska läskigt, fast när man hoppade det första gången kände man sig dum som trott att det skulle vara läskigt ;D

2011-06-30 @ 12:33:07
URL: http://lizzylover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0