The Porcupine Game

The Porcupine Game eller Piggsvinsleken är nummer två av The Seven Games. Den går ut på att lära hästen att flytta sig för tryck i alla situationer, vilket gör det lättare för oss i hanteringen. I naturen går hästar ofta emot tryck i pressade situationer, en ren försvarsmekanism. Får den en puma på ryggen är instinkten att bocka - att gå emot trycket - tills det försvinner.


The Porcupine Game är en kopia av vad mamman lär fölet under de första dagarna. Hon lär den att flytta sig för tryck, så att de andra hästarna i flocken inte ska springa ner den. Detta görs med lätta och metodiska signaler, och eftersom vi gör på samma sätt kommer hästen snart att känna igen leken.



När vi applicerar tryck på hästen använder vi oss av fyra så kallade faser, olika mycket tryck. Det som är viktigt att tänka på är att varje gång vi ber något av hästen, ger vi den ett löfte att vi kommer fullfölja vår förfrågan (i detta fall att hästen ska flytta sig). Om vi efter ett tag märker att hästen inte flyttar sig och därför slutar ge tryck, bryter vi vårt löfte och hästen tappat tilliten till oss. Vårt löfte ser ut ungefär såhär: Fas ett - Skulle du möjligtvis kunna tänka dig att flytta dig? Fas två - Jag ber dig att flytta dig. Fas tre - Jag vill att du flyttar dig. Fas fyra - Flytta dig!


Hästar sinsemellan använder sig av dessa "löften" också. Du har säkert sett att det för flockledaren räcker att titta på de andra hästarna så flyttar de sig, och den behöver sällan tjata eller gå upp i fas. De andra hästarna litar på att han kommer att fullfölja sitt löfte.


Vid varje förfrågan ska man börja med minsta möjliga tryck, och gradvid öka tills hästen ger minsta antydan till att flytta sig. I början kan detta vara att den flyttar om vikten, och det räcker till att börja med. Man kan tänka sig att i den första fasen trycker vi enbart på pälsen, i andra fasen trycker vi på huden, i tredje fasen trycker vi på musklerna och i fjärde fasen hamnar trycket ända in i skelettet. I början av träningen är det viktigt att alltid gå igenom alla fyra faser och inte hoppa över någon, för att ge hästen en chans att svara för den första fasen. Så fort vi får minsta reaktion är det viktigt att direkt ta bort allt tryck, för att visa hästen att den gjort rätt. Det är eftergiften som lär hästen, inte trycket i sig.

The Porcupine Game kan användas för att flytta hästen åt de sex riktningarna framåt, bakåt, höger, vänster, uppåt och neråt. För att häst och människa ska kunna synkronisera sig och lära sig att förstå leken, brukar man börja med att bara flytta framdel samt bakdel åt höger och vänster.


När vi vill flytta hästens framdel läggs trycket på sidan av hästens huvud, jag brukar hålla i knuten på repgrimman. Man ber hästen att flytta vikten bakåt, och när man får respons lättar man på det trycket och lägger till ett tryck på bogen. På så vis hjälper man hästen att förstå att den inte ska vandra iväg framåt, utan lägga vikten på bakbenen och flytta sig runt sin egen bakdel.


För att flytta bakdelen appliceras tryck ungefär vid den stora virveln. För att hjälpa hästen till avslappning och lösgjordhet vill man att bakbenen ska trampa framför och förbi eftersom hästen då släpper efter i hela innersidan.


Som jag skrev förut är det oerhört viktigt att alltid ta bort all press så fort vi får minsta reaktion. Det är också bra att förbereda och berömma med The Friendly Game, så att hästen inte flyttar sig så fort vi vill klappa den utan bara när vi verkligen lägger på tryck.


När du och din häst väl lärt er The Porcupine Game finns det massor av möjligheter. Du kan träna på att den ska flytta framdel eller bakdel genom ett hörn, lära den att sänka nacken för tryck, utveckla ridningen, lägga tryck på motsatta sidan och på så vis kunna flytta den mot dig, backa in i passager, och mycket mer. Det är bara din fantasi som sätter stopp!

Alla bilder är lånade!

Kommentarer
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Svar. Hihi, kul att jag fick en kommentar innan din där det stod att jag skulle tänka på min sits för att jag "ligger ner på han" (där det egentligen ska stå honom xD) och sen fick jag din fina kommentar! ;)



Haha, men tack så glad jag blir Sandra! :')

2011-06-29 @ 02:57:38
URL: http://lizzylover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0