Krama hästen!

Är ganska många som har problem med att fånga sin häst i hagen, och undrar ofta på sidor som bukefalos hur dom ska gå till väga med problemet. Även fast det är svårt så försöker jag alltid tänka ur hästens perspektiv, flockdjur, har ingen tidsuppfattning, lever helt i nuet, flyktdjur. Människor är ju helt och hållet tvärtom, en ganska svår kombo med andra ord. 
 
Svaret är ofta väldigt logiskt, såvida pållen inte är rädd för dig så brukar det oftast vara ett problem som hästar verkligen inte trivs med. Stress! Och vi människor stressar heeela tiden, är alltid påväg någonstans eller tänker på något annat.
 
Bli en del av din hästs flock, stressa inte utan var bara lugn och försök att leva i nuet. Eftersom hästar känner av adrenalin som produceras utav stress(även andra känslor) så resulterar det till en häst som oftast inte är trygg med dig. Utan hellre går därifrån eftersom du helt enkelt utstrålar adrenalin(=flykt för häst). 
Sen måste du även tänka på vad du gör, hästar är även vane och rutindjur. Dom vet när som ska in, när dom ska få mat osv. Oftast så gör ryttaren följande: Ska hämta hästen i hagen för att rida*kollar på klockan och inser att det blir ett kort och snabbt pass idag igen*, tar in hästen och borstar snabbt, slänger på sadeln, in med det kalla bettet i munnen och nu kör vi!
Hur ofta tar du dig tid att lyssna på din häst. Gå ner i hagen och bara stå med dom, vara endel av flocken. Tillslut kommer din häst fram till dig, bara sitt på en sten och vänta. Tar sitt lilla tag, men se till och ha tid! Borsta den i hagen eller ta upp den i stallet beroende på vad hästen gillar bäst. Bara mys och var med din häst! Tillslut kommer den inse att det inte alltid är stress som gäller när du kommer. Försök tänka att du ska göra saker i slowmotion ;)
 
Bara andas, lev, och krama din häst!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0