Olika sätt att lära hästen

Det finns många olika sätt att lära hästen någonting på, hört någonting som kallas för positiv förstärkning? Här har ni förklaring till dom fyra vanligaste sätten man använder inom träning.
 
Positiv förstärkning - Vi har lagt upp en plan av att hästen ska göra ett beteende, till exempel flytta sig åt vänster. Vi får då ta ner beteendet i små delar, så vi börjar med att hästen ska lägga över vikten åt vänster. När hästen gör detta lägger vi till något för att förstärka detta beteende. Vad vi lägger till är något hästen upplever som något bra, tex att bli kliad, godis etc. Eftersom det är supersvårt att vara tillräckligt tajmad och inte för långsamt använder man sig ofta av en sekundär förstärkare(Jag använder Bra!, Duuuuuuuktig), till exempel en klicker eller ett speciellt ord. När ljudet från denna kommer vet hästen att den kommer att få något eftertraktat.

Negativ förstärkning - Hästen ska även här flytta sig åt vänster. Vi lägger då ett tryck från höger och när hästen flyttar sig åt vänster tar vi bort trycket för att förstärka beteendet. Trycket kan t.ex. vara dina ben när du rider, därför är det viktigt att sluta hålla om när hästen gör rätt. Annars blir hästen lätt "skänkeldöv".

Positiv bestraffning - Hästen flyttar sig åt höger istället för åt vänster. För att få hästen att sluta flytta sig åt höger lägger till något, tex ett spöslag. Används mycket inom ridning när hästen tex ska göra en skänkelvikning och kanske gör tvärtom.

Negativ bestraffning - Hästen skrapar med hoven istället för att flytta sig åt vänster. Vi ignorerar den. Det kan också handla om att vi tex står och kliar varandra (något eftertraktat för hästen) och hästen blir så till sig att den råkar bita dig i axeln, du slutar då klia och vill därigenom få hästen att sluta bita dig när ni står och kliar varandra.


Negativ bestraffning används oftast ihop med positiv förstärkning. Och man kan nog säga att negativ förstärkning ofta används tillsammans med positiv bestraffning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0