Körningen!

Sådär, precis hemkommen från Jenny som visade mig lite selar och lärde mig massor av saker om körning osv. Är som en helt annan värld ju! :P Men kul verkar det vara. Verkar ganska spikat att det blir en loksele istället för bröstsele, kan måla lite varför! Han har inte den kroppen så en bröstsele skulle passa bra helt enkelt.
Här ligger seles bra på hästen, eftersom hästen ska dra rockarden eller vagnen med bringan/bogen. Hästen har alltså tillräckligt smal hals och tillräckligt stor bog för att den ska kunna göra detta med denna selen utan att den trycker emot luftstrupen.
Här är då Harpo med sele(bilden är tagen av Hanna Carlsson). Om ni jämför hans kroppstyp med föregående häst, så ser ni att hans hals är lägre ansatt, alltså så är hans bog även mycket mindre. Vilket betyder att bröstselen kommer att trycka emot hans luftstrupa istället för att han drar vagnen med bogen och skulderna som han ska.
Alltså är en loksele ett bättre alternativ för min pålle! Eftersom den inte sitter åt just nere vid halsstrupen(är som ett mellanrum där nere) Utan han kommer dra mer med skulderna, och givetvis ryggen och rumpan när det blir tyngre lass ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0