The Yo-Yo Game

Nu har vi kommit till den fjärde leken, och kommer därmed ett steg närmre vidareutbildning. Man brukar säga att de tre första lekarna är grundade på sto-fölrelationen, medan de fyra återstående är mer baserade på flockmedlem-flockmedlemrelationen. Innan man man går vidare med de här lekarna är det viktigt att hästen och människan är helt säkra på de tidigare då allt man gör nu bygger på vad man kan sedan innan.


Om ni genom The Driving Game tränat på att rygga för en lätt signal, kommer denna att bli en barnlek för er. The Yo-Yo Game eller Jojoleken utvecklar ditt så kallade Drive and Draw. Har du mycket Drive på din häst är den lätt att flytta bort från dig, medan du har lättare att få den att komma tillbaka om du har mycket Draw.


Första delen av leken är att hästen ska backa när du vigglar i repet. Här är det viktigt att ni tränat på The Driving Game, så att hästen är bekant med signalen. Ge eftergift så fort hästen backar, men ta sedan upp backningen på nytt tills hästen backat hela repet ut. Detta tränar er Drive.
Andra delen innebär att hästen står stilla i änden av repet och väntar på en signal från dig. Målet är att den ska kunna få sin belöning även utan någon fysisk kontakt, alltså att den lär sig att uppskatta vilan och eftergiften som beröm. Börjar den gå mot dig så backar du lugnt tillbaka den, och väntar tills hästen står stilla med fokus på dig.


Då går du vidare till tredje delen vilket är inkallningen. Sjunk ihop med hållningen, luta dig framåt och "kamma" repet. Alltså låt det glida genom händerna utan att hästen känner något tryck (tänk dig en hamster som springer i händerna, samma känsla ska det vara med repet). Kanske kommer hästen mot dig, och då är det jättebra. Annars kan du behöva gå upp i fas, och ta lite mer motstånd i repet när du låter det glida genom händerna. Öka trycket gradvis, tills hästen kommer mot dig. Släpp då genast efter, räta upp dig och beröm hästen när den kommer fram! Detta tränar er Draw.


Öva på detta tills du kan stå på samma ställe och få hästen att backa hela repet ut genom en lätt signal, vänta och sedan komma tillbaka när du sänker handen och bjuder in den. Ni kan då börja leka över en bom, mellan en "port" eller kanske till och med in i transporten?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0