Hästen blockerar

Det finns många tecken via sitt kroppsspråk som hästar ger oss varje dag, men som vi inte kan läsa för vi förstår dom inte. En sådan sak är när hästen blockerar när man ska gå in på högersidan.
 
Vad jag menar med det är när man ska gå från vänstersidan och inte går bakom hästen utan framför, många hästar blockerar då med sitt huvud genom att dra det åt höger för att vi inte ska in där.
Varför gör hästen detta?
Det är egentligen ganska simpelt, hästen är så otroligt van vid att vi gör allt från vänstersidan. Sitter upp, leder osv. Så den tycker helt enkelt att det är tryggast och bäst från den sida som det brukar vara, och vill hellre att du stannar kvar där istället för att gå över till den mer osäkra sidan.
Hur ska man göra?
Förutom att försöka variera sin hantering genom att göra mer saker från högersidan så hästen känner sig mer bekväm, så ska jag förklara hur du kan göra i läget när det väl händer.
Börja hålla på med hästen från vänstersidan, t.ex. flytta hästen åt sidan, backa den mm lite övningar helt enkelt. Hästen kommer efter ett tag tröttna och tänka "äsch det här var jobbigt/tråkigt". Och då skicka/låta dig gå över till högersidan. Tillslut kommer du inte behöva göra några övningar, nu räcker det med att jag backar honom ett par steg tills han låter mig komma in på högersidan.
Vad du inte ska göra!
Vad otroligt många gör i ett sånt läge är att helt enkelt bara trycka bort hästens huvud, gör inte det. Det kan nästan liknas i ett övergrepp och visar att du inte alls respekterar hästens zon, som om någon går väldigt nära dig även fast du säger nej och sedan knuffar dig.
Kom ihåg att hästen ska respektera dig men du måste även respektera hästen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0