The friendly game

The Friendly Game är den första leken av Pat Parellis The Seven Games. Det är sju lekar/övningar man kan träna med sin häst för att skapa bra och stadiga grundstenar i relationen och kommunikationen.


The Friendly Game eller Vänskapsleken går ut på att hästen ska acceptera att bli berörd överallt och att du ska lära dig hur din häst fungerar. Var den tycker om att bli klappad/kliad, var den är kittlig, var den är känslig, och så vidare. The Friendly Game används i allt umgänge med hästen, i såväl träning som vardaglig hantering. 


Börja med att hälsa på din häst genom att sträcka fram handen och sakta sänka den när hästen nosar på den. På så vis visar du att du är vänligt inställd och ber om tillåtelse att kliva in i hästens personliga zon. Alla individer har en zon, ett utrymme runt sig där man inte bara kliver in utan inbjudan. Visar din häst inget intresse för din hand är den troligtvis inte redo att börja leken, så då kan det vara bra att exempelvis låta den springa av sig några varv och sedan testa igen.


När du väl blivit inbjuden, så utgå från bogen, och stryk sakta hästen över hela kroppen med båda händerna. På vissa ställen kan du testa att massera eller klia lite för att se om hästen tycker om det, exempelvis bakom öronen, vid manken, innanför bakbenet, vid naveln eller vid svansroten. Försök att hitta ett ställe som hästen tycker om att bli kliad/masserad på.


Om din häst inte accepterar att du rör den någonstans, exempelvis på öronen, använd dig utan något som kallas Approach and Retreat. Börja vid manken och klappa dig sakta uppåt över halsen. Så fort hästen visar minsta obehag, så stryk sakta ned mot manken igen. Och så börjar du om, klappa dig upp mot öronen och dra dig tillbaka till manken när hästen visar obehag. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Hur länge man håller på beror på situationen, ibland får man nöja sig med att komma ett par centimeter närmare öronen än man tidigare fick, och ibland kan man tillslut röra örononen efter bara några minuter.


Om det finns risk att du blir sparkad, till exempel om hästen inte tycker om beröring på bakbenen, används carrot sticken(Förklaring finns längst ner) eller ett spö för att röra med så att du kan stå en bit på avstånd. Använd dig av Approach and Retreat även här, börja uppe på korset och stryk med sticken upp och ned över låret/benen.


The Friendly Game används också med utrustning. För att vänja hästen vid repet, sticken, schabraket, sadeln, en plastpåse, vad som helst som den är lite misstänksam mot. Tänk på att alltid utgå ifrån bogen/manken och sakta arbeta dig fram över kroppen. Det är också viktigt att alltid dra dig tillbaka om hästen blir rädd, istället för att följa efter och insistera på att du ska få röra den.


Jag använder alltså detta till att vänja Harpo vid sprayflaskan, man kan använda denna lek till att få hästen att acceptera och vänja sig för vissa föremål. Och inte allra minst en själv.

Detta är Twister, en gammal medryttarhäst. I princip varje ny häst jag varit medryttare på eller ridit, så har jag använt just Approach and Retreat. För att lära känna hästen och förstå hästens betéende i vissa situationer.


Carrot stick: Skillnaden mellan carrot sticken och en körpiska är att sticken är hårdare och kortare. Den ska vara helt fast och inte kunna böjas och repet i änden är tjockare och mer tyngd. Många använder detta som en förlängd arm inom NH världen, och anser att pga dess konstuktion så ger den bättre direktiv än vad t.ex. ett vanligt spö. Jag själv äger ingen, men skulle gärna vilja prova eller köpa en för att veta vad som är så "magiskt" med den ;)

Kommentarer
Postat av: Elin - en hästblogg med en otrolig sköthäst

Intressant inlägg, något att prova på Grinde kanske ;)



Trivs Harpo i box? :D

2011-06-27 @ 15:47:10
URL: http://lizzylover.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0